Logboek

Noordzee virus deel 7 De Geheime Missie

Na de expeditie voor de Northseadivers met de Dolfijn was het weer een paar weken dat de Noordzee niet echt mee wou werken (wind en golven). Toen kwam er eindelijk weer een rustig weekend aan en de Noordzee ging weer open. Coen belde me of ik zin had om mee te gaan op een missie, net het weekend dat we met de DTH club naar België gingen! Oh het virus vond het niet leuk, dus gingen de mannen, zonder deze gek op verkenning. Na dit weekend hadden de mannen nog niet echt uitsluitsel over het onbekende wrak. Dit omdat het zicht niet goed genoeg was.

Gelukkig was de Noordzee ook volgend weekend weer open, en mocht ik ook mee. Het is altijd een eer om mee te mogen. We zouden deze trip  maar één duik gaan doen, Yess! weer de Noordzee op. De beloofde 4 werd een stevige 6 en tijdens het uitvaren werd de Mac O regelmatig tegen gehouden doordat de punt in de golven dook. De vaart ging verder voorspoedig, ondertussen kregen we ook op de marifoon waarschuwingen dat de wind zuidoost windkracht 6 was en verder aan zou halen. Toen we op de plaats aan waren gekomen gingen we nog even over het wrak heen met de sonar. Het wrak wat wij onderzochten stond op de diverse sites als een onbekende onderzeeër, dit maakt het helemaal spannend om als een van de eersten op zo'n wrak te duiken. Het zou helemaal uniek zijn als je ook direct kan zeggen, welke naam er bij het wrak hoort. Meestal vergt zoiets jaren onderzoek, met de diverse instanties. Dit even ter zijde. 

Nu was het tijd voor overleg gaan we wel of niet op onderzoek uit, omdat de wind toch de golven opstuwde. Coen vertrouwde het weer niet helemaal, na een kort overleg werd toch besloten om op verkenning te gaan maar voor maximaal 30 minuten.

Dus nadat het anker was geplaatst snel te pak en te water. Het water leek nu helderder dan een week geleden. Bij het wrak aangekomen was het zicht redelijk tot goed, een meter of vier, het was een groot wrak, maar het was toch geen onderzeeër, maar wat het wel is, we moeten nog veel meer onderzoek doen. Zoals het er nu uitziet lijkt het wel een oud  koopvaardijschip. We hebben tijdens deze verkennende duik wel , mooi beeld materiaal verzameld wat gebruikt kan worden voor het verdere onderzoek. Na deze duik zijn Ernst, Coen en Leonard direct de boeken/internet op gedoken om te zien welke reeds bekende wrakken daar zijn vergaan! De wrakken die een beetje in de buurt komen, maar helaas als we kijken naar de grote van de wrakstukken komen we nog! geen schip tegen die het kan zijn. Ja dit hoort ook bij het wrakduiken meestal wordt dit in de wintermaanden verder uitgezocht. Het is dus bij dit wrak zaak dat we er nog de nodige tijd in moeten steken, onder en bovenwater ( dit stelt het virus ook weer gerust omdat het meer missies betekend). Na deze duik kwamen we weer tevreden boven omdat we weer een (nieuw) Noordzeewrak hebben bezocht. De wind had inderdaad wel wat meer aangehaald, maar desondanks was de terugtocht naar de veilige haven goed te doen. Hier aangekomen was het tijd om het schip weer even schoon te spoelen, want het schip moet er toch weer spik en span uitzien voor de volgende keer.

Ik ben er alweer helemaal klaar voor, op naar het volgende avontuur!

Groetjes Richard