Logboek

Opleidingsduiken N.O.B. Noordzee.

Op 7 juli 2012 voeren we met twee boten uit.

Totaal op twee boten 12 personen. Bjorn Sloos van Duikteam Heerenveen had onlangs een N.O.B. wrakduikspecialty gehouden. Deze instructeur gaat vaak met ons mee en zodoende vroeg hij aan mij of er iets te plannen was zodat alle cursisten hun wrakduiken konden maken. En dat was geen probleem, we hoefden niet zo vroeg weg want de kentering viel rond de klok van 10.00 uur. Het was prachtig weer, de meesten zaten al lekker in het zonnetje, Hugo en ikzelf voeren de boten door de sluis en de haven van Den Helder richting het Marsdiep.

IMG_8404_-_kopie

We zouden gaan duiken op de Ninian Paton. Door het Westgat nog een stukje omhoog en daar was het wrak al. Iedereen kon zich rustig omkleden, we hadden geen haast want we waren ruim op tijd. Leonard was voor deze keer bij mij aan boord want Peter was verhinderd, en zo had ik toch ook een ervaren wrakduiker aan boord voor de begeleiding. In de sluis had ik een briefing gehouden daar vertelde ik wat de duikers konden verwachten en wat ze moesten doen met het in en uit het water gaan. Ook informatie over het wrak, en hoe het er bij lag.

IMG_8419_-_kopie

Toen iedereen klaar was om te water te gaan gooide ik de boot los en voer naar het ankertouw van de Red Rover. Hugo had geankerd en wij lagen achter hem, zodoende konden de duikers van de Mac.O rustig te water springen en op de stroming het ankertouw pakken. Na een 40 tal minuten kwamen de eerste alweer boven, de eerste keer op een wrak is toch spannender dan dat ze dachten en daarom was het luchtverbruik hoger.

IMG_8413_-_kopie

Toen iedereen weer aan boord was kwamen de verhalen los, wat mooi en te gek, super, e.d. Op de Red Rover begonnen ze de flessen te vullen voor de tweede duik, dit gaf natuurlijk wel wat herrie. Het duurde toch wel aardig lang het vullen.Ze waren net op tijd met vullen toen het tijd was om voor de tweede keer te gaan duiken.

IMG_8409_-_kopie

Ditmaal op de SS Ruth.

Ook deze duik vonden ze te gek, nu was het wel mooi weer en er stonden amper golven, dus de dag was al geslaagd. Na de tweede duik voeren we weer rustig door het Molengat richting Den Helder.

IMG_8417_-_kopie

Nadat de boten waren gelost en schoongemaakt namen we nog een biertje om de dag door te praten en gingen hierna naar huis.

Coen van de Mac.O