Logboek

Noordzeevirus Nachtduik

Donderdagmiddag krijg ik een berichtje van Coen of ik ook mee wilde om vrijdag een avondduik te gaan maken. Tja dat is niet zo moeilijk, ja stond er al, oh ja toch net op tijd de de backspace gebruikt en even overleg met Annerie. Die zei van, ga jij maar mooi varen dan heb ik rust... Dit is dus geregeld en vrijdag uit het werk weg snel naar huis en het eten klaarmaken en direct na het eten door naar Den Helder het weer is heerlijk en onderweg naar het wrak hebben we toch een windje. De golven zijn gelukkig niet zo hoog het eerste punt waar we willen duiken is nieuw voor ons en we gaan er met de sonar overheen helaas vinden we er helemaal niks? Dus nu tijd voor kort overleg en we gaan naar een koopvaardijschip. Ernst heeft daar afgelopen week opgedoken en heeft zijn wrakkenreel op het wrak laten liggen. Hier hebben we het anker uitgegooid en maakten we ons klaar voor de duik. Kort daarop horen we een minder vleiende bewoording uit Ernst zijn mond. Hij heeft de vinnen thuis laten liggen. Maar echte duikers laten zich daar niet door tegenhouden en Ernst gaat zonder vinnen naar beneden. Dit is een grappig gezicht een moonwalker op het wrak er staat ook een stroming die meestal wel de baas over Ernst is. Ik heb ook geen geluk op het wrak mijn actiecamera met een behuizing die tot 100meter waterdicht moet zijn loopt helemaal vol? Terwijl de diepte de 10meter niet haalde? Dus eerst de camera maar inleveren bij Coen en daarna verder gedoken. Het is een wrak waar nog een heleboel op te onderzoeken is en ook het onderwaterleven is er ruim vertegenwoordigd. Dit heb ik op mijn normale onderwatercamera vastgelegd. Dit was wel even heel relaxt en van mij mogen deze avond duiken wel vaker. Om twee uur parkeer ik de auto bij huis.  Gelukkig mag ik zondag er ook weer op uit zeker wanneer je nooit weet wanneer je weer de Noordzee op kan. We willen twee duiken gaan doen en het ziet er behoorlijk vlak uit wanneer we uitvaren dit nodigde wel even uit om een foto naar Coen te Appen omdat deze schipper vandaag moest werken.

De reactie van Coen is kort en krachtig, zal het maar niet in dit verhaal herhalen.. het eerste wrak van vandaag is de E47 de Engelse onderzeeër waar we voor een paar jaar terug ook een herdenking hebben gehouden met een aantal wrakduikers met een kleinzoon van een van de bemanningsleden. Je begrijpt dit wrak heeft wel iets speciaals zeker als je zoiets hebt meegemaakt. Het zicht op het wrak is zeer goed en ik krijg toch een acht minuten penalty aan de broek omdat ik toch teveel aan het treuzelen ben op het wrak.

Er staat totaal geen stroming zelfs de touwen hangen slap waar de Red Rover aan hangt. Leonard heeft pech wanneer hij uit het water komt hij is nog natter dan iemand die in een natpak duikt. Zijn rits heeft hij namelijk niet goed dicht gedaan. Tijden het varen naar wrak nummer twee dit is de Ninian Paton het eerste wrak waar ik op heb gedoken.

Plotseling horen we wat onder de boot schuiven en is de snelheid uit de Red Rover. De motor wordt uitgezet en Ernst spring in zijn zwembroek als eerste overboord en meld dat er een net in de schroef is gekomen. Gelukkig zijn er allemaal ervaren wrakduikers aan boord. En hebben we Ernst het net uit de schroef laten halen..... dit is gauw gefikst en kunnen we doorvaren.

Nu betrekt de lucht toch wat en we horen een bui naar ons toekomen het is net een groep zwanen die aan komen vliegen. Na deze korte bui komt er ook meer wind en omdat het bij Scheveningen reeds windkracht zes/zeven is besluiten we de tweede duik niet te gaan doen, ook omdat deze nog een paar uur op zich laat wachten. Terwijl we terug varen komen er steeds meer golven en bijna bij de haven staan er al koppen op de golven. Het is weer een verstandige keus geweest, maar helaas weer één duik. Ook kwam tijdens de terugweg de Zeearend even buurten om te kijken welke boot zich zo verdacht gedroeg. Gelukkig kennen ze de Red Rover van haver tot gort en kunnen we gewoon doorvaren. Dit is weer een geslaagd weekend geweest nu maar hopen dat de weergoden de wrakduikers ook eens wat vriendelijker gestemd zijn.

Groetjes Richard