Logboek

Noordzee virus : dat gaat net goed!

Na weken van harde wind met zelfs de zwaarste zomer storm van de eeuw, kunnen we weer eens de Noordzee op en het lijkt er zelfs op dat we twee duiken kunnen gaan doen. Ik heb er ernorm veel zin in en vol goedmoed ging ik naar Den helder waar ik ruim voor zeven uur aanwezig ben. Er zijn helaas maar weinig duikers dus we vertekken met één boot. Het eerste wrak waar we op gaan duiken is de Ninian Paton . dit wrak is waar ik mijn eerste wrakduik op heb gemaakt.

Daar aangekomen eerst even met de sidescan even kijken hoe het erbij ligt daarna wordt het anker geworpen en kunnen we ook gelijk omkleden omdat de kentering vroeger is dan gedacht. Het zicht lijkt aan de oppervlak niet super dus ik besluit mijn camera aan boord te laten en wil gewoon de actie camera laten draaien. Althans dit is mijn plan alleen druk heb alleen aan en uit zonder dat ik iets film…. Het zicht onderwater is niet echt bijzonder en houd bij anderhalve meter wel op.

Ondanks dit zicht is het duiken op dit wrak goed te doen. Er is van alles te zien vele vissen enz. na deze duik wordt het plan veranderd voor de tweede duik. Het plan was om op de maasburg te gaan duiken. Helaas gaat het weer niet door…. Dit is een wrak waar ik nog nooit op gedoken heb, terwijl we er al een paar keer eerder heen zouden gaan!

Omdat we verwachten dat het zicht even hogerop beter zal zijn , is er naar enig overleg.  Michael wilde perse op  een echt herkenbaar wrak duiken besloten om op de E 17 te gaan duiken. Nadat het anker gegooid is hebben we  tijd voor een kop soep. Coen maakte weer een heerlijk soepje en een zeehond kwam ook even buurten en zag dat hij er niks van kreeg en had het toen wel snel bekeken. Toen kwam de volgende bezoeker een zeilboot  die recht op ons afkomt! En hoe dichter hij bij komt hoe meer we naar deze zeilboot kijken is die blind of zo? Coen test de toeter zelfs toen veranderde de zeilboot niet van koers?

Gelukkig  vaart de zeilboot net achter ons langs en lopen we geen schade op. Wel zien we dat er niemand aan het roer staat, en toch hete deze boot niet de Marie Celeste….  Wij schreeuwen naar de boot en eindelijk komt er iemand uit de kajuit en hij verontschuldigd zich en gaat weer terug naar de kajuit de boot gewoon op de automaat verder laten varen? Wij hebben dit natuurlijk aan de centrale gemeld en deze zou de instanties waarschuwen. De rest van de tijd verliep verder rustig en al spoedig konden we weer te water het zicht lijkt hier een stuk beter dus gaat mijn Nikon weer mee onderwater. Het stroomt nog redelijk wanneer we op de onderzeeër zijn. Er zitten hier enorm veel netten op dus het is wel uitkijken ook bevinden er zich vele jonge kabeljauwen op het wrak.

Bij de afsluiters van het wrak zie ik een enorme blauwe kreeft en ik film hem even en ga daarna de afsluiters filmen maar hier is de kreeft niet mee eens ! in mijn ooghoek zie ik iets op mij afschieten en ik draai me net op tijd om uit de scharen van deze kreeft te blijven . De scharen zijn duidelijk te horen op de film. Nu was mijn duiktijd ook bijna om en kon ik weer met de opstijging beginnen. Tijdens mijn opstijging komt de lijn aan de andere kan ook al omhoog en weet ik dat Hugo ook bezig is met de opstijging. Nu is het weer tijd om naar huis te varen en zijn de golven helemaal verdwenen. Wat was dit toch weer een perfecte duikdag. Ik heb dus tegen Coen gezegd tot zaterdag ! hopelijk zijn de weergoden het met me eens!

Groetjes Richard.