Logboek

 Noordzeevirus: Pinksterweekend 2016

Het hemelvaart weekend voer de Mac-O voor het eerst uit en ook de Red rover voer dit weekend uit. Ik moest de beide dagen afzeggen omdat de verkoudheid me aan de kant hield. Gelukkig is de week daarop het Pinksterweekend een weekend waar ik altijd naar uit kijk omdat er dan een paar mooie wrakduiken in het verschiet liggen. Wanneer we in de haven in Terschelling liggen met de vloot van wrakduikers is het altijd beregezellig met alle mooie verhalen. Helaas waren de voorspellingen op zeeweer  voor het weekend te hoge golven. Wanneer ik woensdagavond wordt gebeld door Coen verbaasd het me wel een beetje. Er staat toch teveel wind voor het weekend? Dit beaamde Coen gelijk, het weekend wordt helemaal ruk. Heb je dinsdag vrij? Vroeg Coen. Ja ik heb dinsdag vrij. Nou dinsdag lijkt het erop dat de wind eruit gaat en we uit kunnen varen! Yess dan kan ik toch de Noordzee op! Is het één of twee duiken? Het is één duik en EenVandaag gaat ook mee. Oh Cool! Het gehele pinksterweekend was het inderdaad r.. weer. Ook voor dinsdag leek het er om te spannen gelukkig kwam er toch bericht dinsdag gaat door, 8:15 uur vertrek. Dus alles in orde gemaakt en omdat het voor de meeste mensen de eerste werkdag was ging ik wat eerder van huis, dit was maar goed ook, ik kwam toch wel wat vertragingen tegen. Iedereen was mooi op tijd aan boord en we moesten nog even wachten op de reporters van EenVandaag. Ook zij waren mooi op tijd en we  konden vertrekken. Het was heerlijk weer en de wind was bijna geheel verdwenen.

Ook op de Noordzee was het rustig met nog een kleine deining. Kortom ideaal weer. Tijdens het varen hadden we leuke gesprekken met de reporters en werden de eerste interviews gemaakt. Thijs, één van de reporters, had ook een Drone mee en  wilde wat beelden vanuit de lucht maken.   De Drone werd opgestart en werden er super mooie beelden vanuit de lucht gemaakt.

Inmiddels waren we ook bij het wrak aangekomen en werd het anker uitgegooid. We hadden nog even tijd omdat de stroming er nog niet helemaal uit was. Dit duurde niet zolang en konden we te pak, ook hier werden opnames van gemaakt. Ik zou met mijn camera's beelden schieten en Leonard nam de GoPro en een videocamera mee. Hij had de opdracht om Hugo goed in beeld te brengen. Ik ging als eerste te water en nam de hefballon mee. Er stond nog een lekkere stroming en op een meter of tien ging het licht ook uit er kwam geen zonlicht meer door mist. De lamp aangeklikt zelfs nu geen zicht dus op de tast naar het anker en daar de hefballon aan vast gezet. Zo die zit, daarna de wrakkenreel gemonteerd en proberen het wrak te vinden.

Na een rondje te hebben gezwommen in de mist had ik het wel bekeken en maakte ik de opstijging. Boven aangekomen jij bent snel terug. Ja er is geen zicht. Helaas niks aan te doen toch mijn eerste 15 minuten in 2016 op de Noordzee dat er nog vele minuten mogen volgen. Leonard schoot ook snel de ballon omhoog en keerden we terug naar de haven van hier uit gingen we naar Hugo's huis/museum en werd het interview vervolgt.  Nadat het interview was afgelopen werden we bedankt voor de mooie dag en gingen de reporters weer onderweg. We hadden al te horen gekregen dat het donderdag uitgezonden zou worden. We waren allemaal zeer benieuwd wat het zou worden. Het stukje was inderdaad wel een mooi stuk geworden. Ja wat moeten we zeggen over dat we schatrovers zijn! Hugo mag misschien wel stoppen met roven! (Op de scheepsbellen na dan) Ik blijf met mijn camera toch de historische beelden schieten/stelen! Mij pakken ze de camera niet af! Ik wil dat de rest van de wereld de mooie onderwaterbeelden kunnen blijven zien voor alles voorgoed is verdwenen!  Ik heb nu alweer zin in de nieuwe Noordzee avonturen. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Het verd.... Noordzeevirus heeft me weer helemaal te pakken. Hopelijk kunnen we dit jaar toch nog wat mysteries oplossen..

Groetjes Richard