Logboek

De eerste wrakduik cursisten Bjorn

Op 7-juli-2012 om 6 uur verzamelden de wrakduikers in spe zich bij sportstad Heerenveen. Daar werd even gewacht op Bjorn. Om daarna met z'n allen naar Den Helder af te reizen. Hier lagen de schepen van Coen en Hugo reeds klaar. Dus gauw de uitrustingen in de schepen laden en om 7.30 waren we klaar voor vertrek. We voeren rustig naar de sluizen om daarna het zoute water op te zoeken. In de sluis werd er verteld wat we konden verwachten en de spelregels uitgelegd. Na de sluis ging al gauw het gas erop en kwamen na twee uren varen op plaats van bestemming aan.

Eerste_noordzee_wrakduik_red_rover_04_-_kopie

IMG_7387

Dit eerste wrak was de SS Ninian Paton hier had Coen met de Mac O nog wat sidescan opnames gemaakt. Het was de bedoeling dat alle duikers zich via de ankerlijn van de Red rover (schip van Hugo)liet zakken. We hadden hier nog een half uur voordat we te water konden. Eindelijk was het tijd voor het eerste Noordzee wrak te gaan bezichtigen. De mannen van de Mac o werden een stukje van de Red Rover te water gelaten zodat ze netjes naar de ankerlijn van de Red Rover dreven zodat ze ook via die lijn naar beneden konden gaan. Daar bij het anker was was het een hele wirwar van lijnen wat wil je ook met 11 duikers. Het zicht op Ninian was goed, Richard raakte daar zijn duikmes kwijt welke door Martijn weer netjes naar boven werd gebracht die dacht zijn eerste Noordzee schat naar boven te hebben gebracht. De eerste duikers waren binnen 40 minuten alweer boven doordat de eerste keer op de Noordzee toch wel spannender was dan een duik bij Woudfennen. Zodra Henk boven water was probeerde hij het Noordzee water uit wat resulteerde in het voeren van de vissen. Hij begreep nu ook de kreet duik de Noordzee schoon. Oh ja bijna vergeten toen we te water gingen werd er ook gevraagd of we de snorkel ook mee moesten nemen dit vond Coen wel een belediging, je hebt toch je flessen op de rug. Heeft Bjorn jullie dit geleerd? Dus Bjorn moest op het matje komen bij Coen op de Mac O Dit was voor hem geen strop omdat de flessen werden gevuld op de Red rover wat gepaard ging met het nodige geluid. Deze mannen hebben de hele middag in de herrie van de compressor gezeten het was zelfs nog krap om alle flessen op tijd gevuld te krijgen.

Eerste_noordzee_wrakduik06_-_kopie

Tijdens dit vullen verkasten we rustig naar de 2e stek dit was SS Ruth. Hier lag een vissersboot rustig te vissen. We hebben toen gevraagd of ze daar zouden blijven liggen, maar deze vissers hadden er helemaal geen problemen mee wanneer wij daar wilden gaan liggen om te gaan duiken. Ach we hadden nog tijd zat dus we lieten ons lekker drijven en zaten heerlijk te genieten van de zon en een beetje te dromen van de eerste duik. 15.30 was het tijd om de duikstek op te zoeken en voor anker te gaan. De visser was inmiddels al vertrokken. Hier werd er gewacht tot de kentering dit was om 16.20. De eerste duikers gingen te water en de compressor was nog druk bezig met het vullen van de flessen. De laatste duikers konden 17.00 te water. Het zicht was hier ook goed en hier raakte Henk zijn mes kwijt welke ook weer keurig naar boven werd gebracht.

Wrakduiken01_-_kopie

Harry haalde hier een mooie werphengel naar boven en werden er ook een paar patrijspoorten gevonden. Terwijl de laatste duikers terug gingen naar de ankerlijn werd het zicht ook veel slechter tot minder dan een meter. Terwijl de hefballon met het anker naar boven kwam bleek dat Han er ook een souvenir bij te hebben gehangen een groot stuk ijzer welke nog veel sneller weer overboord werd gegooid. Ja de schippers zijn toch wel zuinig op hun mooie schepen. Dit was de laatste duik van de dag en voeren we weer terug naar Den Helder om de haven op te zoeken. Hier werd alles weer in de auto's geladen en werd er nog even nagepraat en de schippers bedankt voor deze fijne dag.

Richard Kooistra

DT Heerenveen