Logboek

De Victory is een kotter die in 2001 vermist werd tijdens een noordwester storm. Na een maand werd een van de vier opvarenden gevonden bij Huisduinen, toen wist men eigenlijk wel met zekerheid dat het schip gezonken was. Maar waar? Het duurde meer dan een jaar voor een schip van Rijkswaterstaat tijdens een bodemonderzoek een obstakel tegenkwam, wat later de Victory bleek te zijn. De marine heeft toen drie tot vier weken op het wrak gezocht naar de laatste drie slachtoffers, maar heeft niets kunnen vinden, waarna de nabestaanden d.m.v. een mis en een krans op het wrak afscheid genomen hebben van hun dierbaren.

scan_victorie

Ik heb de coördinaten gekregen van iemand en die klopten perfect. We waren zeer benieuwd want elke wrakduiker wil graag een nieuw wrak. Naar aanleiding van wat we op het wrak zagen, merkten we dat we de eerste duikers na de marine waren die op het wrak doken en dit gaf toch wel een gevoel van triomf. We hebben een paar lampjes en een reddingsboei met naam ervan af kunnen halen en met een zicht van drie tot vier meter was dit voor ons een prachtige duik op een compleet schip.

DSC01709_-_kopie

DSC01703_-_kopie

Dit had tot gevolg dat we hier natuurlijk veel vaker op gingen duiken. Na de derde keer werd het voor mij wel duidelijk dat de kans dat we hier menselijke resten op gingen vinden wel groot werd. Nu heb ik toevallig een kennis die regelrecht te maken heeft met de nabestaanden van de nog vermiste personen.

boeg1

Deze kennis heb ik op een avond na het duiken gebeld en hem verteld dat we op de Victory doken en dat de kans bestond dat we iets zouden kunnen vinden. Hoe zouden de nabestaanden hierop reageren? Hij zou dit met ze overleggen en mij daarover terugbellen.een dag later was het al zover: op 22 juni 2003 om 9 uur ’s morgens gingen Coen en ik naar beneden waar ik direct bij een gat (door de marine gemaakt) een lichaam tegen kwam! Coen, die vlak achter mij erbij kwam, kon ook direct bevestigen dat het om een van de drie vermiste personen moest gaan. Boven water hebben we direct de 6 andere duikers van onze vondst op de hoogte gebracht. Daarna hebben we het gemeld bij Rescue Den Helder via de marifoon. We kregen overigens direct een spreekverbod!! (van de politie) Daarna mochten we alleen nog maar de telefoon gebruiken. Na de hele dag heen en weer gebeld te hebben kwam uiteindelijk om 14.45 uur de politie te water bij ons, waarbij ze Coen en mij wilden horen. Ze moesten maar even wachten want om 3 uur zou het kentering zijn en wij wilden natuurlijk nog wel eerst even onze tweede duik maken, dit keer op de Madrid, wat ons overigens nog twee grote patrijspoorten opleverde. De politie haalde ons met een rubberboot op en we werden onthaald op een nagelnieuwe politieboot. Nadat er een rapport op was gemaakt, werden we getrakteerd op een plezierritje. Die boot gaat snoeihard over het water met een brandstofverbruik van 500 liter per uur! Al met al was dit toch wel een heel bewogen dag in onze duikcarrière, en we zouden er nog een heel nare nasmaak van over houden!

Ik werd gebeld door Coen met de mededeling dat twee marineofficieren van de duik - en bergingsploeg dinsdagavond met ons wilde praten bij Coen thuis. In de loop van diezelfde dinsdag kregen we te horen van de politie dat we alle spulletjes die we van de Victory mee hadden genomen in moesten leveren. Deden we dit niet dan zouden we een boete krijgen voor diefstal, als ik er nu nog aan denk word ik weer razend!

De jongens van de marine wilden van ons weten waar het lichaam lag en of wij nog tips voor hen hadden hoe het te bergen! Toen het lichaam geborgen was(inmiddels was het al woensdag!) en de spullen ingeleverd waren lazen we in de krant dat het lichaam door onbekende sportduikers was gevonden, en dit terwijl ons beloofd was dat ze melding zouden maken van Duikteam De Dolphijn. Toen was voor mij de maat vol en heb ik zelf de krant gebeld om ons verhaal te doen, wat jullie allemaal hebben kunnen lezen in het Noord Hollands Dagblad en Het Parool. Bij nader inzien zou het beter geweest zijn om de vondst helemaal niet te melden, maar ja, zo zitten wij niet in elkaar en de volgende keer zouden we het zo weer melden.(maar wel anders!) Intussen is door de marine nog wel een tweede lichaam geborgen uit het zelfde gat. Dit was voorlopig meteen de laatste duik op de Victory want de politie heeft(alleen) ons een duikverbod gegeven.

Hugo Raven.