Logboek

26 april 2014.

Eindelijk de eerste wrakduik van het jaar, dat werd wel weer tijd. In de week voorafgaand het weer in de gaten gehouden en het zag er redelijk uit.

Alleen het zou van vrijdag op zaterdag nog wel wat wind staan bij Den Helder. Helaas waren alle duikers bezet deze Koningsdag, dus alleen met Peter en Martin Kleijn. Het zou voor Martin zijn eerste wrakduik worden op de Noordzee. Ik vroeg of hij snel zeeziek werd, maar dat wist hij niet. We hebben toch allemaal maar een pilletje genomen want ik wist zeker dat er een golfje stond.

Buiten gekomen stond er een best golfje, wel 1,5 meter en dat is toch iets meer dan dat ze hadden voorspeld. Ik wilde eigenlijk de route over maar met deze golven kon ik niet echt doorvaren, wat dus ook inhield dat we dichterbij gingen duiken, dan maar tegen de route aan.

Ik ging eerst met de sonar over het wrak, maar daar werd ik niet vrolijk van, een hoop verzanding. Dan maar een ander wrak pakken en dat werd de E47 een Engelse onderzeeër uit de eerste WW oorlog. En dat zag er beter uit op de sonar. Anker bij het wrak gegooid en de mannen konden zich gelijk klaar maken voor de duik. Toen Martin zijn pak aan trok begon hij toch wel wat bleek te worden. De nekseal begon zijn vruchten af te werpen. Met een sierlijke boog gooide hij het ontbijt over de muur. Het eerste wat ik tegen hem zij was, welkom op de Noordzee.

Nadat hij nog een paar maal de vissen aan het voeren was geweest hebben we hem te water laten gaan om op een paar meter onderwater bij te kunnen komen. Aan de oppervlakte zag het zicht er niet goed uit en dat bleek ook wel na de duik, zo´n 1,5 meter. Na een 40 minuten kwam Martin als eerste weer boven.

Toen alles weer aan boord was besloot ik rustiger water op te zoeken anders zou het wel een erg zware dag voor Martin worden.

Ook werd het water rustiger na de kentering en het zonnetje was erbij gekomen. Dus al met al een mooie dag. Martin had het niet lekker en aangezien dichter bij de kust het zicht alleen maar beroerder werd besloot ik om de tweede duik te cancelen.

Zo liepen wij om 15.00 uur weer Den Helder binnen.

Coen van de Mac.O