Logboek

18 mei 2014.

Het weer zag er uitstekend uit, bladstil weer en de voorspellingen waren ook goed. Met twee boten naar buiten, eerst zouden we de Madrid en de Ninian pakken daarna zouden we nog wel zien waar we heen zouden gaan. De duikers die mee waren zouden bijna allemaal hun eerste duik op de Noordzee maken.

Dan is het mooi dat er rustig weer is, dan kunnen ze zich volledig storten op het duiken en niet op het rechtop blijven staan in een slingerende boot.

Maar net als de zaterdag viel het zicht tegen, dus na de duik met de Red Rover overlegd om toch meer naar de route te gaan, de Graanboot dan maar. Bij Hugo was Bjorn als begeleider mee en bij mij Richard.

We voeren rustig naar de route, af en toe stopten we want dan zagen we bruinvissen of een zeehond. Op een gegeven moment werd de Red Rover achtervolgt door een zeehond tenminste dat dachten we, maar het dier zat achter de spiering aan. Ook hier stopten we weer en hij ging vrolijk een paar maal om en onder de boot. Na een 1,5 uur varen kwamen we bij het wrak aan, ondertussen was er iets meer wind gekomen en de verkeerscentrale had dit ook al aangegeven.

We zouden rond 17.30 uur te water moeten, de golven begonnen ook wat te klimmen naar zo’n 60 a 70 cm. Maar de sfeer zat er nog goed in, aangezien we wat noordelijker waren gegaan zou de komst van de kentering iets langer duren dan normaal op het punt waar we vandaan kwamen. Toen het zover was om te water te gaan, was het water puur wat ruwer geworden.

Maar ja, dit is wel de Noordzee en geen meertje in het land. Dus de mannen hadden iets meer werk om te water te komen. En eigenlijk vond ik dit wel goed want dan zien ze ook de andere kant van de Noordzee en dat de zee meestal niet vlak is.

Ook dit hoort erbij. Deze duik was dieper dan de vorige, dat kon je wel zien want ze waren een stuk vlugger terug dan de eerste duik. Het zicht was iets beter maar het houd niet over.

Nadat iedereen weer aan boord van de boten waren werd er koers gezet naar Den Helder, daar liepen we om 20.30 uur weer binnen.

Coen van de Mac.O