Logboek

Noordzeevirus: beetje smoezelig

Het lijkt de hele week dat het weekend weer mooi wrakduikweer is. Dus al op dinsdag Coen aan het pushen gaan we, gaan we! Ik was niet de enige Jeroen heeft zich ook al gemeld bij Coen. We kregen ook vrij snel te horen we gaan! Ik vraag op de app diverse cursisten die hun wrakduiken nog moeten maken, de meeste waren op vakantie of nog erger hadden andere plannen! Rein wilde ook wel een keertje mee en dus de boot zit weer vol. Donderdagavond eerst met de 1* oefenen in Joure. Na de duik met deze toppers snel naar huis en de fles vullen. En vrijdagavond een etentje bij Leonard dit wordt wel wat laat. Om kwart voor één zijn we weer thuis en we moeten om 9:15 weer varen. De auto laden en Rein opgepikt en door naar Den Helder en van de werkzaamheden die vannacht uitgevoerd zijn op de afsluitdijk is niks meer te zien.

Alleen nog de gebruikelijke vertragingen we zijn mooi kwart voor negen in de haven en we laden de boot in met de duikuitrustingen. Leonard is er ook en we vertrekken al om 9:00. ook de sluis gaat lekker snel en we zijn al voor half 10 om Jeroen op te pikken de spullen liggen al klaar maar Jeroen is in geen velden of wegen te bekennen en we laden zijn spullen in. Daar komt Jeroen aan en kijkt tevreden dat al het spul in de boot ligt en alsof het de normaalste zaak van de wereld is zegt hij mooi we kunnen varen, de diva! De eerste duik wordt op de Dahomey deze ligt op een diepte van rond de 6mtr. We zijn er mooi op tijd en hebben nog een uur voor we te water kunnen. Hier hebben we het erover dat het zonnetje  nog wel wat meer erbij mag komen. Ja zegt Coen dan zitten jullie weer te zeuren over dat het dek zo scherp aan de ogen is. Nu maak ik een fout door te zeggen dat het dek nu wel een beetje smoezelig is! Na deze opmerking schaam ik me toch wel een beetje voor! Dit wordt er niet beter op toen ik mijn duikuitrusting aandeed. Hier zaten nog dikke klodders modder onder omdat ik deze niet meer had schoon gemaakt door een beetje tijdtekort.

Coen begint moet je nu kijken hij gaat hier aardappelen planten aan boord! Jeroen wordt zoals een echte diva betaamt compleet geholpen met de vinnen etc, hij miste alleen zijn glaasje drinken nog!

Ik ga direct Jeroen achterna het water in en laat de aardappelvelden achter/boven mij! Ondanks de diepte heb ik veel te weinig tijd om het hele schip te bekijken. Ook de rest heeft te weinig tijd om het gehele wrak te bekijken. Onderwater staat wel een deining en is het behoorlijk lastig om positie te houden toch heb ik wat foto’s en filmpjes kunnen maken.

Aan boord was het dek weer spierwit en doet gewoon weer zeer aan de ogen! Van de aardappelvelden is niks meer te zien. Rein wil zich al gaan omkleden ik zeg dat hoeft niet we gaan direct de tweede duik maken!

Het plan is de Appollo alleen deze was behoorlijk verzand en we pakken daarom het koperenhuid wrak, ook leuk waren we al een tijdje niet meer geweest. Ook hier weer dezelfde volgorde te water. Onderwater kan ik hier geen touw aan vast knopen, Hout ijzer en hout koperbeplaat en stalen geklonken platen diverse stok ankers etc.

Ik geniet ondertussen van het onderwaterleven en probeer toch te bekijken hoe dit wrak in elkaar steekt (niet gelukt). Wanneer iedereen weer aan boord is varen we weer tevreden terug naar de haven. Als eerste zetten we Jeroen weer af en daarna via de sluis terug naar de haven. In de sluis nemen een paar kanovaarders foto’s van onze zwemtrap omdat ze deze wel erg handig vinden voor op hun boot. We laden de auto’s weer vol en Coen spoelt het laatste zout en klei van de boot en is die weer klaar voor de volgende keer. Nou ga ik morgen maar weer pak spoelen met de 1* in opleiding. Met in het achterhoofd die aardappelvelden en het smoezelige dek.

Groetjes Richard