Logboek

Vrijdag 12-9-2014

Het weer zag er redelijk uit voor vrijdag, dus Leonard, Peter en Rene stonden te trappelen om weer naar zee te gaan. Ikzelf heb nog vakantie dus alle tijd. We hoefden niet zo vroeg want de kentering viel pas om 11.15 uur. Dus 09.15 op de haven, inladen en naar de sluis. Het eerste gedeelte ging prima maar toen we op zee de tien meter lijn passeerden kreeg de wind weer grip op het water, er stond een NE wind 4bft. Maar het was redelijk te doen. Bij het wrak lagen we lekker te schommelen, ik dacht als ze weer boven zijn ga ik wel bij Texel  in de luwte liggen.

Het water zag er redelijk uit aan de oppervlakte, dus hopen op goed zicht. De eerste duiker kwam na 45 minuten weer boven, lekker gedoken had hij. Goed zicht, 8 meter. Maar we hoefden niet meer terug want het zat vol met zand zo vertelde hij. Ook toen de anderen boven waren hadden ze het zelfde verhaal. Dus het veranderd wel daar beneden zo nu en dan. Daarna gingen we richting het Molengat om de luwte op te zoeken, de wind was wat sterker geworden en draaide wat meer naar het noorden dan was voorspelt.

Toen we op anker lagen in het Molengat vlakbij het strand van Texel,  lagen we heerlijk, af en toe het zonnetje dus goed te doen. Maar tijdens het wachten op de kentering van de tweede duik werd het slechter, de wind draaide naar de noord en er stond een 5 bft. Dus dat werd niet meer naar buiten, de koppen stonden er weer op. Toen maar besloten om de een wrakje in het Schulpengat te pakken, de kentering zou niet lang zijn maar volgens de stromingsgegevens moest het te doen zijn.

Maar toen de kentering daar moest zijn stroomde het nog behoorlijk, dus nog even wachten, 10 minuten later werd het wel iets minder maar nog steeds niet voldoende, toch maar proberen. De eerste trok het niet dus terug, de tweede trok het wel en de derde ook, 5 minuten later ook de laatste duiker onder. Aan de oppervlakte kon ik het al zien dat het zicht niet best zou zijn. En dat bleek ook wel, na 10 minuten kwam de eerste duiker al terug en de volgende zat er krap achter. De hefballon kwam ook al snel boven, jammer 6 uur wachten en dan zo’n duik, maar dat is wrakduiken nu eenmaal.

Op de weg terug naar Den Helder ging Leonard het eten klaar maken, nassie met saté en kroepoek of dat lekker was, top.

Om 19.00 uur liepen we Den Helder binnen.

Coen van de Mac.O