Logboek

Noordzee virus: Duikers in Nood

Afgelopen maandag hadden een paar Northseadivers het plan om even te gaan duiken bij Den Oever. We hadden gehoord dat er bijzondere dingen te zien waren, dus we waren wel benieuwd. Het plan was om kwart over acht te verzamelen bij het KNRM gebouw. We waren allemaal ruim op tijd aanwezig, en we kwamen ook veel mannen van de KNRM tegen.

Nadat we het duikplan hadden gemaakt gingen we bij de boothelling te water en het duurde niet lang of ik kwam vast te zitten in een net die ik over het hoofd had gezien, maar gelukkig waren de mannen van de KNRM aanwezig en die bevrijden mij al gauw uit het net en werd veilig aan land gebracht. De oplettende lezer heeft het al begrepen, het was inderdaad een oefening. De mannen van de KNRM wilden wel eens weten hoe ze met duikers in nood moesten omgaan. Een paar weken terug hebben we uitleg gegeven hoe een duiker het beste gered kon worden en de problemen waar ze tegenaan lopen. Vandaag was het de bedoeling om verschillende scenario's te gaan oefenen. Als eerste was er een duiker in de problemen gekomen doordat hij in de netten verstrikt was geraakt. Doordat we ook verschillende duik configuraties mee hadden genomen konden ze ook met verschillende uitrustingen trainen. Als eerste was er op ondiep water een oefening en konden ze goed zien hoe de uitrustingen van de duikers werkten. Nadat ze dit een paar keer hadden geoefend gingen we naar de boot en ging er een buddypaar overboord en kwamen later weer boven en er was een duiker te snel naar de oppervlakte gekomen en die moest natuurlijk ook gered worden door de mannen en vrouwen van de KNRM, nu was de moeilijkheid dat ze deze duikers aan boord moesten krijgen.

Als eerste deden ze de duikuitrusting af en daarna werd de duiker via een net netjes aan boord gehesen  en werd de duiker aan de zuurstof gezet (kan nooit kwaad), en natuurlijk werd er advies ingewonnen bij radio medisch advies,Rescue Den Helder. Na deze oefening hadden we nog een verrassing in petto. De twee duikers gingen nu opnieuw te water en weer was er een duiker in nood en de andere duiker was in paniek! Zelfs dit kon deze bikkels niet van hun stuk brengen. Alleen hadden ze de handen nu wel vol aan deze twee duikers, maar ook dit klusje werd netjes geklaard. Dus nu weten we dat we met een gerust hart kunnen gaan duiken en wanneer het toch eens mis zou gaan dat de KNRM weet hoe ze met duikers om moeten gaan.

Na deze oefeningen mochten we ook even meevaren met hun reddingsboot, wat is dit een fantastisch schip. Terwijl we een kleine demonstratie kregen van de mogelijkheden van het schip wat gemiddeld toch wel een dertig keer per jaar uitrukt om mensen in nood te helpen, was er ook een helikopter(SAR) die onze kant op kwam. Deze helikopter zag ons varen en kwam even over ons heen gevlogen om ons te begroeten, kortom weer een geweldige avond. Nadat we de avond hadden geëvalueerd en de nodige vragen hadden beantwoord was het tijd om weer naar huis te gaan. Het was welles waar geen Noordzee!, maar ook hier kan ik van genieten.

Groetjes Richard