Logboek

Noordzeevirus: Maasburg

Na de mislukte tocht van vorige week, lijkt het zaterdag goed genoeg om weer uit te varen. Het plan is om om vijf uur uit te gaan varen! Wat voor mij betekent dat ik om 3 uur op moet staan. Het is al lekker warm met een 18 graden. De voorspelling is dat het vandaag een 27 graden gaat worden en een windje 3 / 4: het ideale duikweer. Ernst en Jeroen gaan ook met de Mac-O van Coen mee. Jeroen pikken we weer op bij het KNRM station. Omdat we niet eerder willen uitvaren hebben we de Maasburg uitgezocht om op te duiken. Dit wrak staat al heel lang op het lijstje van mij. Ik heb steeds de pech gehad dat er iets tussenkomt om op het schip te duiken. Toen Coen vertelde dat het speciaal voor mij de Maasburg zal worden is mijn antwoord eerst maar kijken wat er tussenkomt! We zijn op tijd op de Maasburg en het ankeren gaat via de stuurboord kant! ( dit is anders dan alle andere duiken hiervoor). Het gaat perfect en we hoeven het touw nu niet over de davit heen te tillen en kunnen rustig naar het voorschip lopen. Nadat de boot vast ligt kunnen we omkleden en gaan duiken. Ik ga vlak achter Jeroen het water in en neem de hefballon mee onderweg pik ik ook de reservefles op die altijd bij het anker ligt mee. Daarna daal ik verder af langs de ankerlijn en zie dat het zicht niet goed is. Onder bij het wrak aangekomen is het zicht minder dan een meter.

Dit houdt wel in dat we extra goed uit moeten kijken! Na een minuut of 30 heb ik het wel bekeken en ga terug naar de ankerlijn. Daar aangekomen heeft Ernst hetzelfde idee. Ik zeg tegen hem ga maar en ik wacht tot Jeroen uit gedoken is. Daarna wacht ik vijf minuten en schiet de hefballon met het anker omhoog.

Daarna opstijgen via mijn wrakkenreel die aan het anker vast zit. Ik kom boven en Coen, Ernst en Jeroen beginnen direct te plagen met: hoe is het om op de Maasburg gedoken te hebben? Ik zeg tegen ze dat ik nu de Maasburg aangeraakt heb, maar gezien niet echt!

We moeten het echt nog een keer proberen! Na deze duik besluiten we wat verder naar buiten te gaan naar dieper water en verder uit de kust waar het water hopelijk minder dik (lees troebel) zal zijn. Ook hebben we weer een paar puntjes gekregen waar we gaan kijken of het interessant is, het eerste punt wat we bezoeken is niks te zien en zo gaan we de verschillende punten af en we hebben een paar punten waar wel wat te zien is. Ook het laatste punt dat we bekijken. Hier gaan we op onderzoek uit! Alleen moeten we nog een paar uur wachten tot we kunnen gaan duiken. Ondertussen maakt Coen een lekker groentesoep en genieten we van het weer en de zeehonden die ons af en toe van afstand bekijken. Wanneer het tijd is om te duiken staat er nog een stevige stroming. Jeroen gaat als eerste te water en komt met moeite bij de lijn daarna ga ik te water ik kom tot de ankerlijn maar wanneer ik de hefballon wil pakken glij ik een stukje langs het touw weer terug en komt het touw om mijn been wanneer ik weer los ben probeer ik het opnieuw en weer lukt het mij niet en glij ik weer helemaal terug naar het achterschip. Ik besluit er eerst uit te gaan en even op adem te komen om het daarna opnieuw te proberen. Ernst zit ook nog op boot wanneer hij hoort dat het behoorlijk stroomt wacht hij ook nog even. Na een minuut of vijf wil hij het wel proberen en gaat hij te water en ook hij haalt de punt en neemt de hefballon alvast mee. Na nog een minuut of vijf te hebben gewacht ga ik het opnieuw proberen. Het is nog lastig om bij de ankerlijn te komen maar het lukt nu wel en nadat ik een 6 meter ben afgedaald is de stroming een stuk minder en is het weer heel goed te doen.

Het punt waar we op duiken is inderdaad een wrak.... Yess we hebben weer een mysterie te pakken. We hebben een wrak waar de identiteit nog niet van bekend is. We hebben weer wat uit te zoeken (lees Ernst). Dit is wat het wrakduiken toch zo mooi maakt! Een duik op een schip met slecht zicht met daarna een duik met een hoop stroming en een onbekend wrak! Deze eerste duik is het verkennen en omdat dit wrak wat dieper ligt is de duiktijd korter en ik zie dat ik nog maar vijf minuten over heb.... Shit dit heb ik niet gezien en duik nog eventjes verder en terug bij het anker aangekomen ben ik natuurlijk de laatste en wanneer ik de boel omhoog schiet heb ik acht minuten penalty nou ja, ik heb lucht zat dus we hangen die tijd geduldig aan de wrakkenreel uit, deze gaat toch wel wat op en neer?

Wanneer ik bovenwater kom zie ik dat er alweer een golfje staat! De terugreis gaat toch weer met het h… . Ik zal Coen er maar niet mee plagen!  Het was weer de moeite waard! Het is een verstandige keus geweest om lekker vroeg uit te varen, de tweede duik had er anders niet ingezeten. Ik kan niet wachten op de volgende duik! Het virus heeft mij met dit nieuwe wrak weer helemaal in zijn macht!

Groetjes Richard