Logboek

Het duikseizoen op de Noordzee begint meestal eind April, begin mei. In het verleden gingen we altijd met 2 kleinere boten(van Coen en Hugo) met maximaal 4 personen per boot. Nu liep ik al wat langer met het idee om een grotere boot te kopen, eventueel met meerdere personen. Maar dat leverde toch de nodige probleempjes op, zoek bv maar eens 10 personen die geld willen investeren: wie draait er voor het onderhoud op; wie kunnen er meevaren; in welke haven moet je hem leggen, kortom het is niet zomaar wat. Dan is er ook nog dat oude gezegde: Samen goed is geen goed! We zijn wel naar diverse schepen wezen kijken maar als het al te betalen was dan betrof het wel een schip met achterstallig onderhoud of erger, dus daar werd vanaf gezien. Toch was ik er zelf niet tevreden over dus bleef ik wat doorzoeken op internet. Daar vond ik op een gegeven moment een boot die precies was wat ik zocht en de erbij geplaatste foto beloofde veel goeds. Een afspraak was snel gemaakt en samen met Coen, want die weet er toch effe meer van dan ik, een proefvaart gemaakt. Nou, dat viel vies tegen want het schip was zwaar gebruikt en dat was goed te zien. Onderin lag wat olie uit de motor, die motor rookte veel en op het moment dat er flink gas werd gegeven barstten spontaan de koelwaterslangen eraf; al met al een grote flop. Een paar weken later lag er een zelfde boot in Oegstgeest, daar ben ik samen met Piet heen geweest. Die zag er wel effe anders uit zeg! Vergeleken met de vorige was dit een perfect goed onderhouden boot met een dieselmotor met slechts 850 draaiuren., alle rapporten erbij, kortom: een prachtboot. Ik was dus wel geïnteresseerd! Volgens de eigenaar moest ik een bod uitbrengen bij de makelaar, maar die liet niets meer van zich horen, dus zelf maar weer gebeld om te horen dat het bod veel te laag was(natuurlijk). Dus mijn prijs iets aangepast en verteld dat dit het maximum was. De makelaar was het daar niet mee eens en volgens hem de eigenaar ook niet. Later in de week heb ik de eigenaar zelf maar gebeld en tot mijn verbazing was deze akkoord met mijn bod, maar de makelaar niet i.v.m. de provisie! De makelaar had nog een contract van een maand om de boot te verkopen en daarna zou de eigenaar de boot weer uit de stalling halen en dan konden we het alsnog onderling regelen. Na anderhalve maand de eigenaar maar gebeld of de boot nog te koop was, ja dus en met Coen een proefvaart gemaakt, deze keer zeer positief. Toen de financiering rond was, was ik de trotse eigenaar van de Red Rover.

Type Conrad 900
135 pk diesel Ford Mermaid 6 cil.
Lengte 9,1 meter
Breedte 3 meter
Diepte 0,95 meter

Na de boot enigszins te hebben aangepast, eigen apparatuur e.d. hebben we de boot op een prachtige dag naar de jachthaven in Den Helder gevaren. Het duikseizoen kon beginnen!

krans

07-06-03: De eerste keer dat we gaan duiken met de Red Rover, door al het gedoe met die andere boot is het dit jaar al juni als we de eerste keer de Noordzee opgaan om te wrakduiken.
De eerste duik op de Turbo, waar het zicht gelijk al slecht was, de tweede duik naar de Victory. De Victory is een kotter die in 2001 vermist werd tijdens een noordwester storm. Na een maand werd een van de vier opvarenden gevonden bij Huisduinen, toen wist men eigenlijk wel met zekerheid dat het schip gezonken was. Maar waar? Het duurde meer dan een jaar voor een schip van Rijkswaterstaat tijdens een bodemonderzoek een obstakel tegenkwam, wat later de Victory bleek te zijn. De marine heeft toen drie tot vier weken op het wrak gezocht naar de laatste drie slachtoffers, maar heeft niets kunnen vinden, waarna de nabestaanden d.m.v. een mis en een krans op het wrak afscheid genomen hebben van hun dierbaren.

tegel_victory

Ik heb de coördinaten gekregen van iemand en die klopten perfect. We waren zeer benieuwd want elke wrakduiker wil graag een nieuw wrak. Naar aanleiding van wat we op het wrak zagen, merkten we dat we de eerste duikers na de marine waren die op het wrak doken en dit gaf toch wel een gevoel van triomf. We hebben een paar lampjes en een reddingsboei met naam ervan af kunnen halen en met een zicht van drie tot vier meter was dit voor ons een prachtige duik op een compleet schip. Dit had tot gevolg dat we hier natuurlijk veel vaker op gingen duiken. Na de derde keer werd het voor mij wel duidelijk dat de kans dat we hier menselijke resten op gingen vinden wel groot werd. Nu heb ik toevallig een kennis die regelrecht te maken heeft met de nabestaanden van de nog vermiste personen. Deze kennis heb ik op een avond na het duiken gebeld en hem verteld dat we op de Victory doken en dat de kans bestond dat we iets zouden kunnen vinden. Hoe zouden de nabestaanden hierop reageren? Hij zou dit met ze overleggen en mij daarover terugbellen.een dag later was het al zover: op 22 juni 2003 om 9 uur ’s morgens gingen Coen en ik naar beneden waar ik direct bij een gat(door de marine gemaakt) een lichaam tegen kwam! Coen, die vlak achter mij erbij kwam, kon ook direct bevestigen dat het om een van de drie vermiste personen moest gaan. Boven water hebben we direct de 6 andere duikers van onze vondst op de hoogte gebracht. Daarna hebben we het gemeld bij Rescue Den Helder via de marifoon. We kregen overigens direct een spreekverbod!! Daarna mochten we alleen nog maar de telefoon gebruiken. Na de hele dag heen en weer gebeld te hebben kwam uiteindelijk om 14.45 uur de politie te water bij ons, waarbij ze Coen en mij wilden horen. Ze moesten maar even wachten want om 3 uur zou het kentering zijn en wij wilden natuurlijk nog wel eerst even onze tweede duik maken, dit keer op de Madrid, wat ons overigens nog twee grote patrijspoorten opleverde. De politie haalde ons met een rubberboot op en we werden onthaald op een nagelnieuwe politieboot. Nadat er een rapport op was gemaakt, werden we getrakteerd op een plezierritje. Die boot gaat snoeihard over het water met een brandstofverbruik van 500 liter per uur! Al met al was dit toch wel een heel bewogen dag in onze duikcarrière, en we zouden er nog een heel nare nasmaak van over houden!
Ik werd gebeld door Coen met de mededeling dat twee marineofficieren van de duik - en bergingsploeg dinsdagavond met ons wilde praten bij Coen thuis.

victory

In de loop van diezelfde dinsdag kregen we te horen van de politie dat we alle spulletjes die we van de Victory mee hadden genomen in moesten leveren. Deden we dit niet dan zouden we een boete krijgen voor diefstal, als ik er nu nog aan denk word ik weer razend!

De jongens van de marine wilden van ons weten waar het lichaam lag en of wij nog tips voor hen hadden hoe het te bergen! Toen het lichaam geborgen was(inmiddels was het al woensdag!) en de spullen ingeleverd waren lazen we in de krant dat het lichaam door sportduikers was gevonden, en dit terwijl ons beloofd was dat ze melding zouden maken van Duikteam De Dolphijn. Toen was voor mij de maat vol en heb ik zelf de krant gebeld om ons verhaal te doen, wat jullie allemaal hebben kunnen lezen in het Noord Hollands Dagblad en Het Parool. Bij nader inzien zou het beter geweest zijn om de vondst helemaal niet te melden, maar ja, zo zitten wij niet in elkaar en de volgende keer zouden we het zo weer melden.(maar wel anders!) Intussen is door de marine nog wel een tweede lichaam geborgen uit het zelfde gat. Dit was voorlopig meteen de laatste duik op de Victory want de politie heeft ons een duikverbod gegeven.
Maar er liggen nog genoeg andere wrakken. Na nog gedoken te hebben op o.a. de Madrid, Neeltje Cornelia, Maartje, 2390 voorpostenboot, de Rus, Hadalion, Sophia Albertina, Renate Leonard, Ninia Paton en vele andere wrakken was het toch wel een geslaagd wrakduik jaar. De Red Rover is tevens een paar keer met sportvissers de Noordzee op geweest, een leuke ervaring.

Nu de winter in aantocht is, gaat de Red Rover uit het water voor wat aanpassingen zoals een zwemplateau en een klein kraantje voor de wat zwaardere spullen en een toilet voor de dames want die gaan toch niet op de rand zitten.
Tot zover een stukje van mijn kant, de volgende keer een stukje over de Prinses Sophia Albertina.

Hugo van de Red Rover

hugo