Logboek

Zaterdag 15 juli 2015,

Ene is weer mee.

Eindelijk voor de Noordzee goede weersvoorspellingen. Met 5 personen aan boord van de Mac.O op weg naar de wrakken. Er stond nog een redelijke deining met een windje 3bft dat we uitvoeren. Maar via het Molengat was het goed te doen. Ik was met de sonar aan het rommelen want ik kreeg geen gps signaal meer op de sidescan. Reserve antenne erop en toen deed hij het weer, dus van de week weer wat te doen. Na 1,5 uur varen kwamen we bij het wrak, Hugo had het roer dus ik mocht mijn eigen anker ook eens overboord gooien.

We moesten nog even wachten op de kentering, het water zag er goed uit, dus iedereen stond te popelen om te springen. Maar na een uurtje ging Hans als eerste  en Ene als tweede daarna Peter en Hugo als laatste.

Tijdens het duiken begon de zee helemaal rustig te worden, wat een plaatje, op dat moment weet je weer waarom je die zee zo mooi vind. De golven verdwenen vrijwel geheel, het zonnetje kwam door en het werd een prachtige dag. Ondertussen kwam de eerste alweer boven, rustig aan de volgende totdat alles weer aan boord was, we lieten ons wegzetten door de stroming, ondertussen maakte ik een bakkie soep.

Toen de afwas was gedaan zetten we koers naar het volgende wrak, dat werd de Maasburg, 17 mijl naar het zuiden. Werd ook wel tijd want de boeien van de route kwamen al in zicht.

Met een rustig gangetje gingen we die kant op, af en toe een andere aan het roer zodat we allemaal even in het zonnetje konden staan. Dat was trouwens ook wel aan de track te zien, Hans wilde er lekker lang over doen, hij ging van bakboord naar stuurboord.

Maar rond 14.00 uur lagen we boven het wrak geankerd. Om 16.15 uur was de kentering, iedereen was er klaar voor, achter elkaar verdwenen ze onderwater.

Hugo weer als laatste, maar wat schetste mijn verbazing hij was als eerste terug, zijn mond was nog maar net aan de oppervlakte toen ik hoorde, ik moet pissen. En ja in een droogpak heb je dan toch een probleem. We moesten er wel om lachen.

Na een uurtje was alles weer aan boord en werd er koers gezet naar Den Helder, ditmaal via Zuiderhaaks en het Schulpengat.


Wat een heerlijke dag.

Coen van de Mac.O