Logboek

Noordzeevirus: de eerste dit jaar!

Na eerst weer een paar duikjes te hebben gemaakt in het zoete water, is het toch wel weer tijd om een echte wrakduik te maken. Voordat het zondag weer zover was werd ik overstelpt met vragen wanneer we weer uit gingen varen. Hugo kwam in de lucht dat hij zondag wel uit wilde gaan varen, dus ik ging  mijn cursisten vragen of die zin hadden en…. Het bleef stil op app! Kim heeft zich reeds aangemeld met haar eigen duikinstructeur. Ze belde me op voor hoe het bij ons aan boord ging met het duiken en het materiaal etc. Ohja ze heeft ook een klein ongemakje… Ze was haar zicht kwijtgeraakt! Slik... Noordzee duiken met iemand die niet goed kan zien.

We duiken ook wel eens met nul zicht maar toch. Met de duikervaringen die ze heeft en haar duikinstructeur Rob heb ik er toch wel vertrouwen in. Natuurlijk heb ik dit besproken met de schippers, Hugo gaf aan dat als ze haar eigen instructeur meeneemt het geen probleem is. Nu de rest van de boot nog vol krijgen, op het laatste plekje na krijgen we de boot van Hugo vol. We vertrekken zondagmorgen om half 9 vanuit de haven en Arjen rijdt met mij mee. We rijden nog op de afsluitdijk en Kim belt mij om 7:50 dat ze al bij de haven zijn. Ik zeg haar dat wij er rond 8:15 zijn en dat Hugo er waarschijnlijk eerder is. Wanneer we er zijn is het hek dicht en ik zie verder niemand en bel Hugo. Die moet op zijn beurt de haven bellen voor het hek. Om onze spullen door het hek te krijgen moet het hek nog 4x opengedaan worden door middel van een telefoontje. Maar we hebben alles aan boord gekregen. Nu moest de Red rover (naam van de boot van Hugo) zich door een enorme dikke laag waterplanten heen baggeren, vreselijk om de haven er zo verwaarloosd bij te zien liggen! We varen via de sluis waar we de briefing doen. Het is even wennen met iemand aan boord die niet kan zien (ik ben normaal iemand die alles ook aanwijst en laat zien), Hugo en Rob helpen mij daarbij. Na de sluis varen we in het zonnetje naar de SS Madrid ons eerste wrak van de dag.

Rob en Kim gingen als eerste te water gevolgd door Stanley en Arjen. Het is ook Stanley zijn eerste wrakduik. Ik volg de rest en kijk hoe iedereen het doet. Kim en Rob kom ik vlak bij het anker tegen en ze bestuderen het wrak erg rustig. Ik krijg het oké teken van Rob, dat gaat goed. Ik volg nu de andere lijntjes eerst kom ik Stanley tegen, die zit zo druk het wrak te bestuderen en heeft geen oog voor mij ook dat gaat dus goed. Over Arjen maak ik me al helemaal geen zorgen dat ging de vorige keer ook goed en dat klopte. Over de stoommachine komen Kim en Rob ook weer tegen die zijn ook nog druk het wrak aan het verkennen.

Het was een prachtige duik voor iedereen. Hugo had als tweede wrak de Horatio uitgezocht. Hier konden we rond half twee te water.  Het wrak steekt enorm op en nadat we het anker gegooid hebben hebben we wat werk om het anker met de lijnen goed te leggen. Het lukt uiteindelijk redelijk en we kunnen gelijk weer te water. We gaan in dezelfde volgorde weer naar beneden.

Het zicht is ook hier redelijk en we hebben hier iets meer last van de deining onderwater. Ook hier hebben we een lekkere duik.

Wanneer iedereen weg is zal ik het anker weer schieten. Alleen zit de hele boel in de war en ik heb behoorlijk werk om de boel te ontwarren alleen de afdaallijn en het ankerlijn kan ik niet van elkaar los koppelen dus die laat ik aan elkaar en gooi de hefballon vol lucht en die gaat omhoog en toch niet helemaal? Het ankerketting had bedacht dat die om een paal en een balk vast te gaan zitten. Ik kan dus weer verder met de origami vrij proberen te krijgen. Ik maak nu het anker ketting los van het touw. Dit had ik al even gemeld bij Hugo. We zaten op een diepte van rond 5 meter, dan kun je makkelijk even naar boven om te overleggen.  Daarna kon ik het ketting heel met kleine stukje onder de balk weg krijgen. Het anker was nu weer vrij nu wachten tot Hugo mij met het anker weer op pikte. Nadat ik weer aan boord ben varen we weer terug naar de haven onderweg gaan we nog even langs duikteam Texel.

We hebben even kort contact en gaan weer verder richting de haven. Het is een geweldige dag geweest met fantastisch weer. In de haven wordt alles weer uitgeladen en geven we Kim en Stanley hun 1e wrakduik certificaat.

Daarna ging iedereen weer tevreden naar huis.

We hebben ook respect voor wat Kim heeft gepresteerd en laat zien dat als je wilt alles kunt doen.

Op naar de volgende duik

Mijn knie heeft het gehouden en mijn Noordzeevirus heeft weer aan het zout geproefd.

Gr. Richard.