Logboek

Noordzeevirus: niet weer het hobbelpaard!

 

Het lijkt op dinsdag dat het weer voor het weekend gunstig is, dus Coen even een berichtje gestuurd schrijf mij voor zaterdag maar op. Ik krijg daar vrij direct een bericht terug wanneer het doorgaat ben je de eerste op de lijst. Donderdagmorgen wordt het op de Nortseadivers app gezegd zaterdag en zondag vaart de Mac-O weer uit. Yess, het giet weer oan!!

Zaterdagmorgen ga ik samen met Bart naar Den Helder er staat er toch meer wind dan we verwacht hebben. Nadat we alles aan boord hebben varen we door de sluis heen en pakken we de laatste duiker op bij de KNRM boot. Daarna gaat het gas erop en varen we weer op de Noordzee! Er staat toch een redelijk kort golfje die toch wel richting de meter gaat, terwijl de Zeeweer app maar 67cm aangeeft? We varen tegenwoordig toch teveel blind op die moderne hulpmiddelen. De ruitenwissers op de Mac-O moeten het buiswater weer van de ramen vegen en we bonken weer lekker over de golven heen. Ik plaag Coen er altijd mee dat we dan op een hobbelpaard zitten. De volgende keer zet ik wel op de app dat ik niet op het hobbelpaard wil zitten! Ook vertelde ik hem dat ik dit verhaal het hobbelpaard ging noemen! Dat moest ik maar proberen zei Coen:  ik heb toch het laatste woord in deze omdat ik het op de site zet! We mogen zelf het eerste wrak kiezen een coaster of de E17, de marineman wil graag op de onderzeeër duiken en dus is de keus niet zo moeilijk. Bij de E17 gaat het anker overboord, gelijk moeten we alle zeilen bijzetten omdat de wind en stroming zorgen dat het touw onder de boot verdwijnt gelukkig hebben we dat snel opgelost. Het zicht aan de oppervlakte lijkt niet super dus laat ik de camera aan boord, wel probeer ik de Action actiecamera op het vest uit.  Bij het anker aangekomen blijkt het zicht inderdaad matig te zijn.

De beelden van de actiecamera zijn donker met een doubel ender in beeld. We moeten dit maar zien als leergeld. Bij het anker terug gekomen zie ik geen lijntje meer lopen en ben ik dus de laatste duiker. Dit betekend dat ik het anker omhoog moet schieten. En kan ik een opstijging met de wrakkenreel maken. Omdat er toch nog een redelijke golf staat gaan we eerst de luwte van Den Helder opzoeken voor we de tweede duik gaan maken het plan is om deze vlak onder de kust te gaan maken. Tijdens het ankeren in de luwte komen er een paar zeehonden buurten wat zijn deze beestjes toch nieuwsgierig. Wanneer de kentering dichterbij komt lijkt de wind toch iets minder te worden en wil Coen nog naar de Madrid varen. Ik ben natuurlijk voor! Op dit enorme wrak ben je echt niet gauw uitgekeken. Het zicht lijkt hier een tikje beter maar de camera blijft toch aan boord. Ik heb nu de actiecamera iets anders ingesteld om te kijken wat betere beelden op gaat leveren. Het zicht is inderdaad beter en ook de camera positie is beter.

Alleen vliegt er regelmatig een ademautomaat voor het beeld deze heb ik namelijk standaard om mijn nek hangen. Ook dit is niet de oplossing dus daar zal ik nog verder mee moeten stoeien.

Het is echt een vijftig minuten genieten op het wrak en ik had het ook wel langer willen volhouden. Ik was voor ik het pak aanging trekken even vergeten dat ik even wat vocht kwijt moest, dit brak mij nu op! Ook nu heb ik het anker omhoog geschoten en aan boord gekomen probeer ik in een record tijd het pak uit te trekken en net op tijd en wat is het dan lekker wanneer je het vocht kan lozen... Helaas zit voor ons de duik er op en lijkt het voor de mannen die zondag uitvaren nog beter weer te worden. Dit heeft Coen mij er zondag ook wel even ingewreven met de mooie plaatjes van de Middelandse Noordzee.... Grrr. Wanneer we weer uitgaan varen vraag ik of het zonder het hobbelpaard kan. Ik hou de zaterdag of de zondag nu al vrij! Oh nee dat doe ik altijd al!!!

Groetjes Richard