Logboek

Noordzeevirus: buddycheck

Na een paar weken op Kreta vakantie te hebben gevierd met een aantal duiken is het de hoogste tijd om weer de Noordzee op te gaan! Gelukkig is het dit weekend weer zover en vaart de Mac O weer uit. Op zondag voor twee duiken. Yess zin in! Alleen varen we wel om halfzes uit! Het is nog lekker donker wanneer we uitvaren en we moeten goed turen bij het maanlicht om de juiste koers te varen. We komen veilig aan bij het eerste wrak van de dag. Het is een onbekend wrak waar we al eerder een duik op gemaakt hebben. Vandaag hebben we ook iemand mee die voor het eerst gaat wrakduiken! In de sluis hebben we hem verteld hoe het allemaal werkt aan boord. Voor deze duik hebben we Vincent en Hans als buddy paar gekoppeld. Wanneer alles goed gaat kunnen ze hun eigen gang gaan op het wrak. Hans springt als eerste te water en komt vrij snel weer terug hij is zijn lood vergeten. Het eerste wat we roepen is waar is de buddy check! Hierna verdwijnen beide mannen onderwater. Onder bij het wrak aangekomen zie ik enorme hoeveelheden steenbolken en gulletjes zwemmen.

Terug bij het anker aangekomen zit ik tegen de deco tijd aan dus maar met de opstijging begonnen! Halverwege kom ik  Hans tegen die met een Kreeft zit te stoeien! Daar ga ik omheen en na de veiligheidsstop ben ik als eerste terug aan boord?

Vincent houdt het tijdens zijn eerst duik lang uit. Hij duikt met Nitrox. Wanneer hij bij de trap komt met de woorden mijn droogpak lekte ook wat! Stapt hij met enorme dikke benen (vol water) aan boord! Moet ik wel lachen. Het onderpak stak nog uit bij de seals, ja en dan doen die hun werk niet. Het is een lachwekkend gezicht en Vincent vertelde dat hij in het water direct merkte  dat er water binnen kwam maar wilde deze duik niet missen en heeft gewoon zijn duik afgemaakt, en een beetje ruzie met zijn wrakkenreel gemaakt. Brrr ik moet er niet aan denken, wat zal hij het koud gehad hebben. Hij heeft zijn wrakduikcertificaat met recht verdient! Hierna  gaan we richting de Saphirre ons tweede wrak van vandaag hier aangekomen maakt Coen een heerlijk soepje en genieten we van de zon en de zeehonden om de boot. Wanneer het tijd is om te duiken is het onderpak van Vincent nog niet droog en mag hij het trainingspak van Leonard aan zodat hij wel warm blijft onderwater en hopelijk wel droog blijft deze keer. Het is hier maximaal 14mtr diep zodat we een lange duik kunnen maken en ik vermaak me uitstekend bij de motor en condensors en na een uur begin ik het frisjes te krijgen en zoek ik Leonard op en zeg hem dat ik naar boven ga.

Hij zwaait naar me en hij gaat verder met zijn onderzoek. Bovenwater zijn Hans en Vincent ook al aan boord en Vincent is nu ook droog gelukkig. Al spoedig komt de hefballon ook omhoog en kunnen we weer naar Den Helder varen. Op de terugweg komen we ook nog een onderzeeër tegen! Kortom weer een geweldige dag en een vlakke zee. Je kan duiken in Kreta met 27 graden water en meer dan 20 mtr zicht of duiken op de Noordzee met 15 graden en wisselend zicht!.... Geef mij de Noordzee maar, wat heb ik dit gemist! Er is op de wrakken zoveel onderwaterleven te zien!

Groetjes Richard