Logboek

28 juni 2014

Bjorn had nog wat mensen staan die hun eerste wrakduik moesten maken. Zo gezegd zo gedaan, we zouden om 07.00 uur uitvaren, de kentering zou rond 09.15 uur zijn. Bjorn zou dit keer bij Hugo aan boord gaan en Ernst bij mij. Om 07.05 uur voeren we de haven uit. Vrijdag zag het er constant uit dat we met een redelijk normaal golfje naar zee konden gaan. Maar eenmaal buiten stonden er beste knoerten, die tikte de 1,5 meter wel aan. Tja wat ga je doen? Even Hugo bellen, die vond zoals gewoonlijk dat we maar even bij het wrak moesten gaan kijken als we op het anker lagen. Met andere woorden, we gaan duiken. En ja eigenlijk als je daar eenmaal ligt, is het voor ons wel te doen, alleen sommige mensen hebben wat meer moeite met deze zeegang, bij mij aan boord waren er twee die het niet meer zagen zitten om nog te water te gaan (zeeziek). We lagen op de SS Madrid het water zag er goed uit aan de oppervlakte, dus dat gaf hoop voor de duikers. Hugo zou ankeren met de Red Rover en ik zou er achter gaan liggen, als de kentering daar was zou ik mijn duikers afzetten op de lijn van de Red Rover. Twee man gingen overboord Ernst Jongejan als eerste en David Biemans als tweede, die zou zijn eerste wrakduik maken. Het was voor David een feestje ik gaf hem in de haven van Den Helder al het roer in zijn handen, waarop hij reageerde ik heb nog nooit zo’n boot bestuurd.

Gewoon recht zo die gaat zij ik tegen hem. Ik deed mijn VHF antennes op dak omhoog terwijl ik David natuurlijk in de gaten hield, maar dat ging prima. Bij Kaaphoofd nam ik het roer weer over, daarna richting Zuiderhaaks omdat het Westgat toch wel behoorlijk veranderd is na de stormen van afgelopen en het begin van dit jaar.

Nadat de mannen weer boven kwamen zag ik dat David bij de Red Rover aan boord wilde stappen, ik riep naar Hugo dat die duiker van mij was, Hugo stuurde David mijn kant op, waarna hij aan boord stapte en het helemaal te gek vond.

Ik zeg, weer een Noordzeeduiker. Hierna besloten wij om toch weer de beschutting op te zoeken, het was wel wat ingezakt maar met twee zieken aan boord waarvan er één de wereld voor een doedelzak aan zag, zette we koers naar het Malzwin om daar een duikje te doen.

Het water zag er daar slecht uit, maar dat kon ook niet anders, zuidwesten wind met afgaand tij. Even overleg met Hugo, we besloten om even in de KMJC haven te gaan liggen om het tij af te wachten, we konden met een 45 minuten op het wrak zijn. Dus lekker in de haven aan de steiger gezellig kletsen.

De duiker die zo ziek was knapte daar helemaal op en melde ik ben er weer. Nu wil ik duiken. Maar tijdens het wachten besloten we gezamenlijk om naar onze haven te gaan, reden, buiten is het te gek en op het Wad te slecht zicht.

Nadat ik getankt had namen we afscheid.

Tot de volgende duik.

Coen, van de Mac.O.