Logboek

Wrakduikopleiding. 10-10-2015

Op woensdagavond met Peter, Leonard en ikzelf naar Grootebroek gereden want daar gaf Bjorn de wrakduiktheorie van de NOB. Vincent Dorresteijn had mij benaderd via de site voor de cursus. Aangezien Vincent al een keer was mee geweest wilde hij toch de theorie nog volgen. Aan het eind van de avond gaf Eric zich op om zaterdag mee te gaan. En Vincent ging nog even overleggen met het thuisfront. Ik was nog onderweg naar huis toen Vincent al aangaf dat hij meeging. Dus de Mac.O was vol. Maar helaas gaf Eric vrijdag op het laatste ogenblik afbericht, dat is wel jammer want dan had er iemand anders meegekund.  Je houd die plaats tenslotte vrij voor diegene. Zaterdag dus met Peter, Vincent en Jeroen naar zee, er stond een windje 4 uit het oosten. Dus prima te doen, een klein golfje met hier en daar een wit puntje erop. In het beging de kachel bijstaan maar die kon al weer snel uit want het zonnetje kwam lekker door.

Het water zag redelijk donker dus goede hoop op goed zicht. Bij het wrak aangekomen eerst even scannen, want de week ervoor hadden we iets op de dieptemeter gezien.  Maar na diverse zoekslagen gaven we het op, waarschijnlijk was het de onderwaterkabel die we hadden gezien. Om 13.00 uur konden de mannen te water. Vincent ging vandaag zijn derde wrakduik maken op de Noordzee. En ik moet eerlijk zeggen dat het een tijd geleden is dat ik iemand met zo weinig wrakduiken zo rustig zie in zijn doen en laten. Hij vraagt van alles en wil ook alles weten, alleen maar goed natuurlijk, maar een super rustige duiker, dat wordt een goeie.

En met Peter en Jeroen aan boord is hij helemaal in goede handen. De mannen bleven zo’n 40 tot 45 minuten weg, Peter zou als laatste boven komen die moest de hefballon met het anker omhoog schieten.

Toen de ballon boven kwam haalde ik de ankerlijn rustig binnen. We tilden het anker met de reservefles met het handje binnen, normaal doen we dat met het kraantje maar nu kon het makkelijk met de hand. Nadat de pakken uitgetrokken waren koersten we weer naar Den Helder, de centrale gaf aan dat het windje aan zou trekken naar 5 bft. Vincent had snert meegenomen, dus toen we in rustiger water kwamen zette Peter de pan op het vuur en 10 minuten later zaten we aan een heerlijk bakkie snert.

Nadat we Jeroen afgezet hadden in de KMJC gingen we naar de sluis. I de haven boot schoongemaakt en toen weer naar huis, het was een prachtige dag op zee.

Coen van de Mac.O