Logboek

21 juli 2013.

In verband met het tij zouden we vandaag maar één duik maken. Zaterdag waren we al wat later thuis, dus als we zondag weer twee duiken wilden maken moesten we midden in de nacht alweer naar Den Helder. Vandaag zouden Mark Verbeek en Robert Jan Wertien van Buma Duiksport , John Erkamp en Bjorn Kramer van Duikcentrum Den Helder aan boord van de Red Rover stappen begeleid door onze Leonard met Kappie Hugo aan het roer. Aan boord van de Mac.O was het minder druk, daar waren Ernst Jongejan, Rene v/d Berg, Hans Koemeester en Kappie Coen. Het weer was beter dan zaterdag, minder wind en het zonnetje scheen. Iedereen had er weer zin in, Mark was al aan het feestvieren op de Red Rover.

Toen alles aan boord was werden de touwtjes los gegooid en gingen we naar de sluis.

Het was weer te zien dat het zonnetje scheen en dat we wat later bij de sluis waren, er zijn altijd van die figuren die denken dat ze alleen op het water zijn. Na de sluis richting Moormanbrug, ik voer twee bootjes voorbij die ook die kant op gingen, maar bij de brug aangekomen kwam er een van links die zeker haast had en als eerste onder de brug door wilde en tot mijn verbazing kwam er een malloot die aan de andere kant bij het vaste gedeelte er makkelijk onderdoor kan opeens dwars voor mij om ook als eerste onder de brug door te kunnen. Wat heb je toch een ezels op het water., die hebben totaal geen idee waar ze mee bezig zijn. Eenmaal de bocht om heb je geen last meer van die ezels en kunnen we naar zee.

We zouden allebei een ander wrak pakken zodat het beneden niet zo druk was. We voeren over Zuiderhaaks naar buiten, daar heb je altijd zo’n drie meter onder de kiel, ook dit keer, maar halverwege vloog de diepte naar 1,8 meter  om daarna weer naar drie meter te gaan, dit was even schrikken. Zo maar ineens een hoge zandduin. Maar we raakten geen bodem ondanks de golven die er nog stonden, ook de Red Rover die achter de Mac.O voer kon gewoon doorgaan. Na Zuiderhaaks konden we een noordelijke koers varen. Wij met de Mac.O pakten een wrak iets eerder (de ss Newham) de Red Rover ging een 500 meter verder bij het volgende wrak (ss Ninian Paton) liggen.

Ik zag al gauw dat de stroom eruit was, dus gaf ik het sein omkleden en te water, toen de eerste al naar beneden ging belde Hugo dat zij zich om gingen kleden, ik zij dat de eerste al beneden was en dat de tweede klaar stond.

Dat is snel was het antwoord. Het zicht was redelijk aan de oppervlakte dus ik had goede hoop dat er een mooie duik kon worden gemaakt.Na een klein uurtje kwam de eerste alweer naar boven, hij had heerlijk gedoken. Ook de ander twee hadden een mooie duik gemaakt. Toen alles weer aan boord was koersten we naar de Red Rover want ik had via Facebook aan Mark beloofd dat ik een biertje zou brengen. Toen we zo’n 5 meter van de Red Rover af lagen stond Mark al achterop om het bier in ontvangst te nemen, met een goed gemikte gooi gingen er twee blikjes naar de Red Rover, eenmaal in Mark zijn handen had het blikje geen tijd om bij te komen, het werd direct opengereten en met het schuim op zijn neus werd het geconsumeerd. Hij gooide het andere blikje naar Robert en die spuugde er ook niet in. Nadat alles ook bij de Red Rover aan boord was gingen we via het Westgat weer terug naar Den Helder.

In de haven de boten nog even afgespoeld en een biertje gedronken, dit was weer een prachtige dag.

 

Coen van de Mac.O