Logboek

Noordzeevirus: Windje variabel

Het is de hele week bloedje heet geweest en voor zaterdag zou er een variabel windje 2 staan. Het ideale weer om te gaan wrakduiken. Coen meld er zijn twee plaatsen vrij voor zaterdag en ik vraag cursisten of ze mee willen en de meesten zijn op vakantie of reageren helemaal niet. Ik zeg tegen Coen geen cursisten zaterdag en we gaan nog een paar anderen vragen ook die zijn op vakantie of hebben andere drukte. We hebben zaterdag ruimte zat op de boot. Ik rijdt weer lekker soepel over de afsluitdijk en ben mooi rond 9 uur in de haven en gooi de boot al vol met mijn spullen en wacht op de rest en kijk even naar de actuele golfhoogte en onweersbuien. Ik zie de golven rond de 90 cm staan?? ondertussen komt Ernst er ook aan, die zegt direct er staat buiten wel een windje en golven, terwijl het in de  haven bladstil is. Nadat Coen ook is gearriveerd vertrekken we, na de sluis gaan we richting ons eerste wrak, hopelijk valt het mee met de golven. Door het Molengat staat er wel een golfje en die loopt steeds verder op, we worden ingehaald door Richard en Teunis van Duikteam Texel. We gaan samen naar het zelfde wrak, een interessant oud wrak waar we bezig zijn om die in kaart te brengen. Voor anker liggen we toch wel wat te schommelen, arme Coen.

Wij gaan te water en het zicht is goed maar er is jammer genoeg geen direct zonlicht door de wolken. Ik ben bezig bepaalde delen te filmen zodat we daar 3d beelden van kunnen maken. Wanneer ik klaar ben met de kanonnen zit mijn duiktijd erop. En terug bij het anker zie ik dat Ernst ook naar boven gaat en ik samen met nog 1 van Texel beneden ben en zoek hem op. Het blijkt Richard mijn naamgenoot te zijn en geef aan dat ik naar boven ga. Hij geeft aan prima en gaat rustig verder met sneupen/verkennen. Bovenwater delen we onze ervaringen en we hebben het idee dat dit wrak toch weer aan het verzanden is. Nu komt de hefballon ook omhoog, Richard had deze goed gevuld!  Nadat hij ook weer aan boord was hebben we nog even overleg of ze met ons meegaan naar het tweede wrak. De mannen geven aan dat ze weer naar Texel gaan. Voor ze afscheid nemen geven ze ons nog een paar Texelse Skuumkoppes.

Daarna stuiven ze weg en gaan wij richting ons tweede wrak, onder het varen zien we toch een zwarte lucht boven ons, die ons doet besluiten om maar richting het wad te vluchten. Coen krijgt ondertussen bericht van Richard en Teunis, die criminelen waren aangehouden door de politie voor controle!

We scannen nog een paar punten en zien de boot van Richard en Teunis nog liggen aan de zijkant van de politieboot. Wanneer we op het alternatieve wrak zijn aangekomen belt Coen met Teunis om te vragen of ze alweer zijn losgelaten! Dit was het geval, omdat ze zoals ze zeiden dat ze Coen met de Mac.O moesten hebben! De verraders!! Coen vraagt of die criminelen een soepje wilden hebben! De eerste vraag was welke smaak die mannen zijn ook nog kieskeurig! De mannen kwamen hun soepje scoren en plaagden Coen nog over hun gesprek met de politie. Zij maakten na hun kopje soep nog even een scan van het puntje waar wij gingen duiken en vertrokken weer naar Texel. Wij zaten ondertussen te zweten aan boord een heel verschil met het windje 4/5 bij het eerste wrak. De variabele wind klopt wel maar de kracht is ook behoorlijk variabel. Wanneer het bijna tijd is om te gaan duiken kunnen we eerst nog een paar kilo zeesla van de lijn plukken. We gaan naar onder en zien een oud houten wrak helemaal bedekt met netten en het is behoorlijk verzand.

Zodra ik boven ben zeg ik tegen Coen dit wrak kan wel afgedekt zijn met netten. Coen belt daarop met Teunis om te vragen of dit klopt, dat blijkt niet het geval te zijn. Ook Ernst zegt het lijkt er wel op dat die afgedekt is maar het zijn visnetten die voor dit effect zorgen. Omdat we hier zo goed zicht hadden willen we ook nog even bij een ander wrak kijken waar we de vorige keer niet zo goed zicht hadden. Hier aangekomen spring ik direct te water en ga de erwtensoep in en het zicht is aller belabberds. Ik kijk even rond en terug bij het anker zie ik Ernst, hij wijst me wat aan en is vertrokken. Bij het anker aangekomen zoek ik de tweede lijn die is er niet, dus weet ik dat Ernst weer omhoog is en ik schiet de boel omhoog en kom weer aan boord. Wat een verschil met het zicht zegt Ernst ik moet dit wel beamen. Zo vertrekken we weer richting de haven. Nadat de boot weer is leeggehaald en schoongemaakt vertrekken we voldaan weer richting huis. Omdat we het weer niet helemaal vertrouwen blijven we zondag thuis en ga ik beginnen met de beelden van de kanonnen te filteren en probeer er een 3d beeld van de te maken met een demoversie van Agisoft Metashape. De computer geeft aan dat hij 200 plus uren mee bezig is! Hopelijk maakt Agisoft Metashape ook een goedkope variant voor de fanatieke duikers zodat die archeologische naslag beelden kunnen maken en opslaan.

Groet,

Richard