Logboek

17 februari 2018.

Northseadivers mee op de;  Joke Dijkstra,  KNRM  Den Helder. De Northseadivers hebben de afgelopen twee jaar met een SAR oefening mee gedaan als drenkeling. Nu wilde de schipper, die ook met ons mee duikt,  iets voor ons terugdoen. We moesten ons verzamelen om 10.00 uur in het boothuis te Den Helder. Daar aangekomen stond de koffie al klaar en begon Jeroen(Schipper) met zijn presentatie,

na de presentatie had hij nog een interessante film voor ons. En na deze film mochten we nadat we een reddingsvest hadden aangetrokken aan boord van de Joke Dijkstra.

Na de film vroeg Jeroen of er iemand was die nog even wilde zwemmen, maar weinig geluid, ohh er was iemand die riep dat Coen wel wilde, oeps, ik moest vanochtend nog krabben. Maar natuurlijk wilde hij dat wel. Dus pak aan en aan boord.

De schipper voer de reddingsboot rustig de zwaaikom in bij de marinewerf en draaide daarna naar buiten.

Het gas ging erop, wauw wat een kracht en snelheid, 30 knopen op de gps. Eerst een paar kunstjes met de voortstuwing, om de as draaien, geweldig wat een elegantie.

Hierna riep de schipper of ik wilde sturen, nou echt wel, vaar maar even op een westelijke koers zei hij. Weg bij de veerboot, maar Coentje was nog even aan het oriënteren, dus voer pal oost. Maar al snel dirigeerde ik de boot naar het westen en voer richting het Schulpengat.

Wat stuurt dat prachtig, even terug naar 10 knopen en trek een hendel terug waardoor de boot om zijn as ging draaien en andersom, mooi hoor. Hierna nam de schipper het weer over en werd ik even later verzocht om overboord te springen, nou maar al te graag, ik lag er binnen twee tellen in.

Sodemieter dat is koud aan de handen. De boot voer weg en daar lag ik dan, zwemvest blies zichzelf ook op toen ik te water raakte dus ik dreef lekker. Maar wat is dat nu, er lijkt wel iets te lekken op een plek waar je dat eigenlijk niet wil. Langzaam via het kruis liep er water in het pak, holy moses, waarom daar. Maar wij bikkels hoor je niet, brrrrrrrrr. Even later kwam de boot alweer dichterbij en voer achteruit met de klep naar beneden en schepte mij zo uit het water.

Wat een mooie ervaring. Iedereen mocht even sturen en daar werd gris gebruik van gemaakt.

Iedereen had het naar het zin en genoot.

Om 12.30 uur waren we weer aan de kant en kregen we nog een rondleiding op de verkeerscentrale.

Een topdag.

Jeroen en bemanning hartelijk dank.