Logboek

Zondag 28-9-2014

 

Om half negen afgesproken op de haven, de duikers die vandaag meegaan zijn, Peter, Leonard, Bart en Michel, voor Michel was dit de tweede keer met de Mac.O. Hij had er zin in, had niet veel tijd gehad i.v.m. het bouwen van een huis.

We zouden ter hoogte van Vlieland een wrakje pakken het was mooi weer en stabiel.

Na twee uur stomen kwamen we in de buurt, Peter ging vandaag voor het eerst de boot boven het wrak manoeuvreren. Dat wilde hij wel, alleen moest ik er wel bij komen staan, in de buurt van het wrak nam de spanning wat toe maar hij stuurde hem er prima op. En op het goeie moment gaf hij het sein om het anker te gooien.

Het anker lag prima en we moesten nog een 45 minuten wachten voordat we erin konden. Het water zag er helder uit aan de oppervlakte, maar dat was vorige week nog beter, dat viel uiteindelijk tegen.

Om even voor 12 uur ging de eerste overboord snel gevolgd door de tweede, Peter ging als derde en Leonard als laatste.

Ze bleven een lekker tijdje weg, dat kon ook makkelijk met zo’n 18 meter water. Bart kwam als eerste weer terug, een heerlijke duik vertelde hij, mooi wrak. Michel was de volgende die boven kwam, gevolgd door Peter.

Leonard schoot als laatste de ballon omhoog, in plaats van één ballon zag ik er nu twee. Ach zeker een afsluitertje of een pijpje dacht ik zo, misschien kunnen we hier nog iets van terug vinden in de boeken. En inderdaad het was wat spul van het wrak, het meeste was ijzer waar wat cijfers in stonden, maar niets waar wat op stond met naam of zo.

Dus dat kon weer terug op het wrak. Nadat alles aan boord was liep ik de hut in om te starten, maar tot mijn verbazing had ik geen stroom meer. SHIT. Ik gooide direct alle stroompunten uit om de accu bij te laten komen. Maar dat hielp ook niet, ik zag wel dwars van Texel een politieboot varen, die had geen AIS aan staan. Dus toen maar op VHF16 geroepen, nou daar hoef je dus ook niet op te rekenen, die lagen te slapen denk. Dan de Kustwacht maar oproepen, maar dat zou de derde keer worden dat ik de KNRM nodig heb. Nee niet weer, dan Hugo maar bellen of die tijd hebt, het eerste wat ik zij, ik heb een klusje voor je, oh wat heb je vroeg hij, ik heb geen stroom meer om thuis te komen, ik kom eraan riep hij gelijk door de telefoon, waar lig je?, nou voorbij de Baden zij ik zachtjes, tering, hoorde ik door de telefoon.

Om 16.35 uur zagen we de Red Rover te voorschijn komen uit de mist en om 17.00 uur lag hij naast ons. Om 17.05 uur liep de motor van de Mac.O weer, gezamenlijk voeren we terug naar Den Helder waar we om 20.00 uur afmeerden.

Wat bleek de + pool van één accu was los gegaan.

Coen van de Mac.O