Logboek

Vrijdagavond 3 juli 2015

Leonard belde mij op donderdag of er vrijdag nog gedoken werd. Nou ik had wel zin, dus even bellen. En de boot was zo vol, Ernst, Richard, Peter, Leonard en ikzelf. We zouden eerst wat gaan sonarren om daarna een duik te pakken op het gedeelte waar volgens vissers iets moest liggen. Om 19.30 uur afgesproken op de haven, we moesten even wachten voor de sluis die was net aan de zeekant open. Hierna aangemeld bij de centrale en gas erop richting het Westgat. Bij de plek aangekomen, sonar aan en zoeken maar.

Maar na een 20 minuten gezocht te hebben kwamen we tot de conclusie dat hier niets lag. Dus toen besloten om een wrakje in de buurt te pakken, zullen we naar de Madrid of de Patton.

We kunnen ook nog naar …. Inderdaad dacht ik maar mij maakt het niet uit. Zeggen jullie het maar. Dus naar …… even de AIS uit en gaan. Het werd al schemerig en de stroom was eruit dus te water. Achter elkaar verdwenen ze onderwater. Rust aan boord, eerst het dek maar even spoelen want Leonard had een duikje op het binnenwater gemaakt en de bagger zat nog aan zijn laarzen.

Paar emmers water erover en schoon was het weer. Het water zag er goed uit aan de oppervlakte, donker en dus helder. Na een 10 minuten kwam Richard boven en vroeg of ik zijn actioncamera wilde aanpakken want die was volgelopen. Zonde.

Daarna ging hij weer verder. Ondertussen begon de schemering door te zetten het zonnetje verdween in de west achter de horizon. Er stond windje 4 tot 5 en dat was een aangename verkoeling, heerlijk.

Later werd het wat frisser, dus sweatshirt ging aan. De mannen bleven lekker lang op het wrak, maar ook aan deze duik kwam langzaam het einde in zicht.

Achter elkaar kwamen ze naar boven en Peter als laatste, die bracht de hefballon omhoog.

Op de terugweg was het al goed donker, koersje door het Westgat en toen het Marsdiep in om om 00.15 de sluis in te varen. We lagen om 00.40 afgemeerd in de haven, nog even biertje toe en dan naar huis.

Om 02.00 stapte ik in bed. Wat een heerlijke avond.

Coen van de Mac.O