Logboek

Noordzee virus eerste van het jaar.

Ik kreeg donderdag een appje of ik zondag ook mee kon voor 1 duikje en wat scannen. Tja ik ben de zondagmorgen ook altijd met de 1* aan het oefenen, dus ik zeg ja dat gaat wel lukken.Ik meld me bij de cursisten en instructeurs voor zondag af en regel een vervanger zodat het oefenen door kan gaan. Het weer is schitterend en ik verheug me weer op een duikje op de oude wrakken. Nadat we alles aan boord hebben geladen vertrekken we richting de KNRM haven om nog een extra duiker op te halen.

Zo zijn we met 6 man en 5 duikers aan boord. We vertrekken naar zee ik zit lekker achterop van de zon te genieten en komt Jeroen bij mij en zegt ik ga nu op een wrak duiken welke ik zelf heb zien vergaan!

Dat is voor het eerst! Oh het wordt dus de veerpont die vorig jaar is vergaan...... Voor we gaan ankeren spelen we eerst nog wat met de nieuwe sonar van Coen en hij maakt mooie beelden, echt een aanwinst. Alleen hoe je alles instelt vergt nog wel wat oefeningen.

Eenmaal voor anker lijkt het beeld onderwater redelijk, niet super maar ja, we zien wel, we zijn op een vlakke zee en met mooi weer, wat wil je nog meer. Jeroen gaat als eerste te water gevolgd door Ernst en ik volg Ernst.

Het water lijkt inderdaad redelijk tot een meter of 18 daarna wordt het rap minder en bij het anker houdt het bij max een meter wel op. Het anker ligt boven op het wrak welke op de kop ligt.

Ik begin zo goed en zo kwaad als het kan het schip te verkennen nou met dit zicht valt het niet mee. Ook is de kajuit al behoorlijk verzand waardoor het nog moeilijker te herkennen is. Ook zijn de relingen al behoorlijk vervormd.

 De tijd vliegt en ik begin met de opstijging en onderweg kom ik Jeroen tegen.

Die heeft het ook lang vol gehouden. Ondertussen ben ik ook benieuwd hoe de Paralenz het heeft gehouden. Ik wil deze gebruiken voor onze onderzoeken en filmpjes van de wrakken te maken. Ondanks het slechte zicht en mijn felle duiklamp heeft hij het toch redelijk gedaan. Hier ben ik erg blij.

Ik ben nog niet aan boord of Leonard heeft de hefballon al omhoog geschoten, Peter en Ernst hadden het namelijk al snel bekeken op het wrak. Bovenwater waren we het er allemaal over eens hier hoeven wij niet meer op te duiken! Coen had weer een lekker soepje gemaakt en tijdens het scannen genoten we van het bakje soep alleen waren de voor ons bekende wrakken verdwenen onder het zand er stond meer dan 2 meter meer zand dan vorig jaar. Gelukkig waren er andere wrakken die zich wel lieten zien en hier kregen we super beelden van de nieuwe sonar. Het water leek hier wel snert dus hoef je hier voorlopig niet te duiken. Hierna gingen we terug naar de haven dit was de eerste en hopelijk volgen er spoedig meer met beter zicht. Ja het was een lange winter..........

Welkom zomer!

Richard

Northseadiver