Logboek

Van Friesland tot en met België.

Zaterdag 25 juni 2016, een mooie dag was voorspeld, dus de App op dinsdag er al uit en ja hoor 8 duikers die naar de zee wilden. Ik was al een paar weken geleden benaderd door Glen Van Kerchove(België) die wilde graag eens mee maken hoe het is om op de Noordzee te duiken. Dit was natuurlijk een goeie dag ervoor niet te vroeg weg. Om 09.15 uur verzamelen, we gingen met twee boten. Nadat alles was ingeladen voeren we de haven uit, Hugo was net iets eerder weg en toen ik het hoekje om kwam voer hij alweer terug. Dat is vreemd, ben je wat vergeten, Ja was het antwoord, Simon moet ook nog mee, OEPS. Sorry Simon. Daarna richting de sluis en naar buiten. De zee was mooi kalm, wat een genot na voorgaande maanden met alleen maar golven. We voeren via het Molengat naar buiten, we zouden een wrakje bij de route pakken, ik ging met de Mac.O iets sneller om alvast te kijken bij het wrak. Daar aangekomen had ik een paar puntjes, ik overlegde met de mannen of het niet beter was om een ander wrakje te pakken om nu met negen duikers op zo’n klein puntje te zitten. Dus Hugo even opgeroepen en overlegd dat wij een ander wrakje zouden pakken 2,5 mijl verder. Het zou voor Glenn natuurlijk zijn eerste duik worden dus dan moet je wel een redelijk wrak zien. De kentering viel wat later hier dus iedereen had alle tijd om zich klaar te maken voor de duik. Richard had de briefing met Glenn gedaan die was goed voorbereid.

En hij oogde rustig, dus ik had er alle vertrouwen in. Om 12.30 uur gingen de mannen onder. Aan de oppervlakte zag het er niet zo goed, maar later bleek dat het beneden toch zo’n 4 meter zicht hadden. Bij Hugo aan boord ging het niet zo lekker, het anker was aan de haal gegaan dus toen ze beneden kwamen was er geen wrak, ook na wat gezoek beneden was het deze keer helaas. Dat was balen voor iedereen. Maar kan een keer gebeuren.

Mijn anker lag ook iets voor het wrak maar dichtbij genoeg om het wrak te zien. Bjorn, jawel die overloper, hield het aardig uit beneden, maar toen hij weer binnen was zat er een grote smile op het gezicht want hij had heerlijk gedoken.

Toen alles vast stond en opgeruimd was voeren we richting de Red Rover, even daarna riep Hugo mij op en zij hadden besloten om naar de Madrid te gaan, ik vroeg nog weet je het zeker met laagwater om daar te duiken. Ja, Joost wil daarheen, had hij van Robin gehoord, daar moet je wezen. Nou dan ga ik naar de Maasburg. Daar aangekomen was de stroom er eigenlijk al uit en het zou nog minder worden, toch wel vreemd 1,5 uur eerder dan gepland, mannen omkleden en erin. Aan de oppervlakte was het water helemaal bruin en groen, dat voorspelde niet veel goeds.

En inderdaad, bagger slecht. Richard bleef toch beneden terwijl de rest even gekeken had, behalve Glenn, ik riep vanaf de boot Glenn kom jij maar terug als het zo slecht is dan is het voor je tweede duik niet goed genoeg. Jammer helemaal uit België en Zierikzee en dan geen twee duiken. Na dit drama voeren we gezamenlijk terug via het Westgat, Bart had het roer omdat Peter niet mee was, die heeft een ontstoken voet, Ja Bart, Klaas geeft het roer niet uit handen he? 

Ik was nasi aan het opwarmen want het spul had honger gekregen, het was ondertussen laagwater en het hield niet over daar, af en toe niet meer dan een meter water onder de boot.

In het Westgat zelf nam ik het roer over, het is een gevaarlijk gebied en als je daar niet op je eigen lijntje vaart kan je in de problemen komen. Maar al met al toch een heerlijke dag op zee. Ben benieuwd wanneer die overlopers weer aan boord stappen, geintje mannen, ik heb genoten.

Coen van de Mac.O