Logboek

Zondag 18-4-2021,

Met z’n vieren naar buiten, meer mag niet van de Burgervader van Den Helder. Het was heerlijk weer alleen op de heenweg zat de A7 hier en daar potje dicht van de mist. Maar aangekomen in Den Helder zag het er goed uit. Goed zicht, dus gauw inladen en naar de sluis. We moesten even wachten en kwam nog een jachtje aan, maar we hadden de tijd. Toen de deuren naar zee open waren voeren we eerst even lang de KNRM steiger om Jeroen op te halen. Tussen de havenhoofden kon het gas erop richting het Westgat, ter hoogte van de Heldeuren riep Leonard die naar achteren keek, ”Coen er is iets aan de hand” een hoop zwarte rook kwam er uit de uitlaat.

Wat is dat nu? Maar de motor liep prima, temperatuur ook goed en oliedruk ook. Maar even doorvaren en kijken wat er gebeurt zei ik. Ondertussen voeren we het Westgat door en gingen we wat wrakken nalopen om te kijken wat de stormen van de Winter hadden aangericht in het gebied. De 1e en de 2e en de 3e waren allemaal onder het zand verdwenen, nou dat beloofd niet veel goeds.

Maar een ander puntje kwam er wel uit, hiep hiep. Na meerdere wrakken bekeken te hebben kwamen we bij het te beduiken wrak aan.

Aan de oppervlakte zag het er redelijk uit, maar dat was bedrog.

Jeroen ging als eerste gevolgd door Ernst en even later Leonard.

Jeroen was na een kwartiertje alweer terug, geen zicht vroeg ik, nee heel slecht en ik zie geen wrak. Oeps, anker was dus wel gaan krabben, lijn iets tekort gehouden bij teveel stroming. Kan een keer gebeuren, maar had het idee dat dit een Murphy dag zou worden.

Toen alles weer binnen was startte de boot prima, dus richting het Molengat, daar nog wat gescand en toen naar de haven. Bij de steiger draaide de motor stationair en wilde afslaan. Even wat gas geven en daar kwam hij weer tot leven, in de sluis direct de motor uitgezet. Startte weer goed maar bij stationair begon de motor te bonken. In de haven nog even gekeken, zag geen olielekkage dus ik hoop dat het een verstuiver is.

Coen van de Mac.O