Logboek

3 oktober 2015.

Om 08.30 uur stonden Peter en leonard voor de deur in Zaandam. Ingestapt en op weg naar Den Helder, Hugo, Ernst en Richard waren er al, spullen ingeladen en richting de sluis, dit keer met de Red Rover.

Even opgeroepen en de sluis stond al bijna klaar, we gingen richting het Westgat om op de Saphirre te duiken. Het zicht zag er redelijk uit aan de oppervlakte. Nog even wachten op de kentering, een halfuur later konden ze te water.

Wat een rust dat iedereen weg was, een hele boot voor mijzelf. Ondertussen even kijken waar we voor de tweede duik heen zouden gaan. We konden wel eens naar boven, de Noord in, dus ik had de koers al uitgezet. Ze bleven lekker lang weg want de diepte viel wel mee. Het was prachtig weer af en toe kwam het zonnetje lekker door zodat de trui weer uit kon. Een voor een kwam het spul weer omhoog. Het zicht viel tegen, dus de tweede duik de Noord in en naar dieper water. Toen we op positie aankwamen was het even zoeken naar een opsteker, volgens Richard moest hij midden in de 8 op de kaart liggen. En na diverse keren eroverheen gevaren te hebben kwamen we toch redelijk in het midden van de 8 uit. Anker gegooid en wachten op de kentering. Maar toen er nog even naar de kentering gekeken werd, kwamen we er achter dat het hier pas om 19.30 uur was en niet om 18.30 uur. Dan werd het te donker om te duiken. Dus na overleg toch maar besloten om het anker eruit te trekken en weer naar het zuiden te varen om daar op dieper water te duiken. Maar het anker zat vast, na diverse mislukte  pogingen om het eruit te trekken ging Leonard te water om het los te maken. Na zo’n 15 minuten kwam de hefballon omhoog, het duurde wel even maar het water was zo helder dat hij natuurlijk even een rondje beneden had gemaakt. Toen dat weer aan boord was zetten wij weer koers naar het zuiden. Onderweg kregen we nog een verstekeling aan boord.

Na een uurtje varen kwamen we in de buurt van het wrak, daar was het wel even zoeken geblazen, we hadden niet de sidescan mee dus alles ging op de dieptemeter. We hadden wel een klein puntje maar dat kon het toch niet wezen. Het moest een kottertje wezen, maar na een paar maal kriskras door het wrakkensymbooltje gevaren te hebben kregen we een goede opsteker op de dieptemeter. Om 18.15 uur konden de mannen te water, het zicht was goed onderwater. Hier stond 25 meter water dus het werd geen duik van 1,5 uur.

Het zonnetje begon al lekker te zakken en de temperatuur werd ook al minder, jas aan en wachten maar. Richard kwam als eerste terug, was een prima duik vertelde hij. En melde dat er nog twee aan kwamen. Ik zag de bellen al wat dichterbij komen,  nadat er vier boven waren moest Hugo nog het spul omhoog schieten. Maar toen ik de laatste had geholpen was de hefballon ook al boven. Rustig het spul binnen gehaald en toen richting Den Helder.

Onder het varen begon Leonard het eten klaar te maken, nasi en bami met saté en kerrie eieren. Tjonge was dat even lekker, het werd al aardig donker, toen we het Westgat uit kwamen even de VC aangeroepen dat wij weer richting Den Helder kwamen.

Bij de T3 afgemeld en rustig richting de sluis. Een prachtige dag .

Coen van de Mac.O