Logboek

Aanloop naar Pinksteren, 29-5-2020

Met vier man naar zee, Richard, Leonard en Ernst met eigen boot.

Vanwege de Corona regels konden we niet met één boot, max drie man aan boord volgens de gemeente en veiligheidsregio. Dus dan maar zo, we hoefden niet vroeg weg, 09.30 uur een mooie tijd. Ernst lag al in het Westgat te wachten op ons,

die was vanaf het wad vertrokken. Het was heerlijk weer en redelijk zeetje. Eerst gingen we weer op een oude houten (Apollo) duiken die was er toch weer redelijk uit gekomen. Was prima te doen, Ernst knoopte zijn boot bij ons eraan en ging naar beneden.

Het zicht was goed in de gronden. Ze bleven een lekker tijdje weg. Na een uurtje melde de eerste zich weer, maar dat was meer door de druk op de blaas had ik het vermoeden. De laatste die boven kwam stonk een uur in de wind, die had wat gevonden beneden, maar toen hij met zijn hand erin ging voelde het als bagger, maar wij konden hem vertellen dat het zeer oude teer of carboleum was, goeiendag wat een meur. Handschoenen gingen gelijk in de vuilniszak.

Bij de tweede duik mocht hij als eerste weg, wat een stank, wat moet dat gestonken hebben vroeger aan boord op die houten dingen. De tweede was een stalen stomer die we in 2018 hebben ontdekt. Mooi wrak, de masten liggen er naast, nu wel een beetje onder het zand maar vorig jaar nog niet. Deze hoek verzand toch weer een beetje.

Ook hier bleven ze lange tijd onder, ondertussen trok het windje weer lekker aan, was ook voorspeld. Windje 5 uit het Noord Oosten, maar leek eerder Noordelijker. Toen alles weer aan boord was gingen we richting het Molengat om nog wat te scannen, we kregen de golven recht voor de kop, de ruitenwissers hoefden niet meer uit. Richard bleef buiten zitten om aan de 1,5 meter te voldoen, maar droog bleef het niet, duikbril maar op. Ik had kanaal 62 en 16 bij staan en daar hoorde ik dat iemand mij riep, het was Lars uit Egmond,

die had mij via de ais opgespoord en kwam even langs, gezellige boel aan boord, na wat gebrul en lol gingen zij weer naar Egmond retour. Toen we in het Molengat aankwamen werd het niet veel rustiger, Ernst vloog ons letterlijk voorbij we moesten zijn onderkant even inspecteren.

Na nog wat gescand te hebben gingen we terug naar Den Helder.

Was een mooie dag.

Coen van de Mac.O