Logboek

23 september 2017

File bij de Stadt Emden.

We hadden afgesproken dat we om 08.00 uur zouden vertrekken. Iedereen was op tijd,  Glenn, Marco, Richard en Vincent. Marco zou vandaag zijn eerste Noordzeeduik gaan maken, dit naar aanleiding van zijn wrakduikspecialty, dit onder leiding van Richard. In de sluis even een korte briefing wat de bedoeling was. Het plan was om naar het wrak van de Stadt Emden te gaan wat voor Callantsoog ligt. Is zo’n 1,5 uur varen voor de Mac.O. Na de sluis de VC opgeroepen en daarna naar buiten richting het zuiden. Na Kaaphoofd haalden we de Hendrik Karssen en de Mercuur in, beide met sportvissers die nog wat makrelen wilden vangen. Ondertussen kwamen de Appjes van  Araid Wreckdivers ook al binnen. Waar we zaten? Nog 3.8 NM gaf ik door, zij moesten nog 2,3 NM. We hadden afgesproken dat wij op de Stadt Emden gingen en zij op de VP1109, die ligt 0,5 NM verder de zuid in. Aangezien dat Sander zijn boot ongeveer een keer sneller gaat dan die van mij kwamen ze ons al begroeten. Samen voeren we richting de wrakken.

Maar bij het wrak aangekomen zag ik al een bootje liggen die met ons in de sluis had gelegen, het bootje lag wel een stukje van het wrak af, dus ik riep tegen Richard pak het anker maar hij moet er in één keer op, terwijl Richard met het anker klaar stond begreep het kleine bootje dat hij niet goed zat en kwam al onze kant op, maar het wrak was al zichtbaar op de fishfinder en gaf ik het sein dat het anker erin kon. Op het moment dat het anker beneden was kwam het bootje dichterbij en riep ik dat we straks gingen duiken en of zij dan ruimte wilden houden zodat de duikers geen haken in hun pak zouden krijgen. Dat was geen probleem. Ondertussen kwamen de twee schepen die we ingehaald hadden ook onze kant op, maar even de Hendrik Karssen oproepen, via de marifoon overlegt en er was meteen een goede samenwerking, ik zou een seintje geven als we te water gingen en ook als we er weer uit kwamen. De schepen hielden tijdens de duik allemaal afstand. Super.

Marco ging samen met Richard naar beneden want met de eerste wrakduiken  moet er begeleiding zijn. Alles ging redelijk soepel, zag ook geen stress bij Marco dus had er een goed gevoel bij.

Naar Glenn hoeven we niet te kijken die is de rust zelf. Na de duik hoorde ik van Richard dat het prima was gegaan met Marco.

Na het duiken de Hendrik Karssen en de rest bedankt voor de goede samenwerking en de schipper meldde nog, dat het zo ook kon, gewoon fatsoenlijk overleg! Helemaal mee eens. Schippers bedankt!! De Araid lag ook alweer los van het wrak, dus even een roepje  of alles binnen was, dat was zo, we komen even jullie kant op. Na wat papieren afgegeven te hebben en wat overleg

gingen zij weer richting IJmuiden en wij naar het Noorden voor het tweede wrak.

We zouden de Victory pakken voor de tweede duik. Dat wrak ligt op stuurboordkant en voor Marco zijn tweede duik is dit wel een mooi wrakje voor oriëntatie. Terwijl wij naar het Noorden voeren liet ik Richard het certificaat voor eerste Noordzee wrakduik tekenen. Daarna overhandigde Richard het certificaat aan Marco, in de enveloppe zat ook nog wat documentatie over het wrak en ik had een logboekkaartje van de Northseadivers  toegevoegd.

Dit werd enthousiast ontvangen. Een paar mijl voor het wrak zag ik dat er een redelijk groot schip net voorbij de Victory lag, even op AIS kijken , het was de Marinus G, maar even roepen op VHF16, geen antwoord, nog maar een keer, weer geen antwoord, dat is vreemd, niemand op de brug?

Het schip lag op nog geen 200 meter voor het wrak en de eb was lopend dus als hij zand aan het innemen is kan je het zicht wel vergeten op de Victory. Dan maar ander wrak pakken maar met laagwater op de Madrid is ook niet super. Aan de andere kant, misschien hebben we mazzel. Ik gaf het sein dat het anker overboord kon, ik vermoedde dat het anker tussen de stoommachines en de ketels lag, Richard riep al, ik zal wel weer het zooitje knap leggen beneden, haha.Het water zag redelijk groen, dus dat viel tegen.En dat bleek tijdens de duik ook wel, 1 meter zicht.

Maar goed iedereen had zich vermaakt en voor Marco was dit ook eigenlijk wel gelijk de vuurdoop van 6 meter zicht naar 1 meter, dan weet je gelijk hoe het kan zijn op de Noordzee.Na de tweede duik ruimde we alles weer op en voeren we via het Westgat weer naar Den Helder, ik zou eerst via het Molengat naar Den Helder varen omdat het spring laagwater was en het Westgat verandert nog weleens kwa diepte. Toch maar proberen, nou er zaten behoorlijk ondiepe stukjes tussen en het was zelfs tot 1,2 meter dat het terug liep, daar maar even stationair.  Maar we kwamen ongeschonden het Westgat uit en daarna kon het gas er weer op. In de haven getankt en schoongemaakt. We hebben een prachtige dag gehad met een super vlakke zee en heerlijk zonnetje.

Coen van de Mac.O