Logboek

Vrijdag 8 augustus 2014,

Aangezien het op het werk niet gillend druk was besloot ik om vrij te nemen. Gauw op donderdag een paar duikers gebeld, Hugo en Bjorn konden, de rest was nog met vakantie of waren aan het werk. Vrijdag ging om 02.45 uur de wekker, ja dat was weer een vroegertje, maar dat hoort bij wrakduiken op de Noordzee. Ik was om 04.15 uur in Den Helder, gauw de boot starten en de apparatuur aansluiten en niet vergeten om de AIS uit te zetten, ja want we gingen wat oude puntjes checken en aangezien de hele wereld mee kijkt is het beter om zo onzichtbaar mogelijk te blijven.

Daarbij onze duikvrienden van de Lamlash lagen ook in het gebied, Hans van de Lamlash had ons al gehoord op de marifoon en was aan het zoeken, ik zag op facebook dat hij ons niet door het raam kon zien. Nu zaten wij in een gebied waar zij toch niet kunnen komen met de Lamlash, er staat maar heel weinig water. Maar wel met de dinky.

Gelukkig is het contact onderling hartstikke goed en gunnen we elkaar mooie vondsten, maar we geven het niet weg natuurlijk. Na het aanmelden bij de verkeerscentrale gingen we naar buiten, het was nog erg donker in het Marsdiep.

Ik had mijn navigatieapparatuur al dicht gedaan want dat spiegelde teveel in het raam waardoor je niets zag. Ik hield de boeien voorlopig maar even aan. Ter hoogte van Kaaphoofd zag ik aan de kant van Zuiderhaaks wel wat groots aankomen maar het leek wel of dat schip achter de rode ton zat. Het schip had zoveel licht aan boord dat de navigatielichten niet te vinden waren. Even later zag ik dat de rode ton bewoog, het bleek de loodsboot te zijn die de loodsverlichting nog aan had, alleen er branden twee rode lampjes bovenin en dat is verwarrend, normaal is wit boven met rood er onder, witte pet met rode neus. Maar goed de loodsboot ging voor ons langs en ging weer naar Den Helder. Wij gingen achter het grote schip langs richting het sonargebied. Ik had de week ervoor al gezocht met de sonar dus het eerste puntje was al bekend waar we gingen duiken, het anker lag er snel in en de mannen konden te water.

Hugo was na 10 minuten al terug en vertelde dat het niks was, alleen maar ijzer, keteltje en wat rommel. Bjorn schoot het anker omhoog en was ook weer vlug terug. Ik zette koers naar een ander puntje maar moest wel een zandbank over op een plek waar we nog nooit geweest waren, dus rustig aan, maar dat ging prima ondanks dat er volgens de kaart eigenlijk zowat geen water zou staan. Bij het volgende puntje stak er veel meer uit de bodem.

Dus ankeren maar, de kentering liep nog dus ze konden er weer in. Hier iets langer gedoken, was ook niet veel meer vertelden ze dat ze weer terug waren. Na de tweede duik voeren we naar wat oude puntjes om te kijken hoe de situatie nu zou zijn. Vorig jaar hadden we een nieuw wrak ontdekt, dus gauw die kant op, ik had dit wrak helemaal goed in de kaart met verscheidene waypoints, maar waar was het? Het hele wrak ligt weer onder het zand dat was balen. Na nog wat gezocht te hebben gingen we de kant van de Lamlash op, even gedag zeggen, om daarna weer terug te varen naar Den Helder.

Coen van de Mac.O