Logboek

Een dagje sonar-ren

Vandaag weer een heerlijk dagje aan het sonarren geweest.
Vanochtend om 08.30 de touwen los en richting de sluis. Vandaag Hugo, Peter en Ernst als duikers mee.
Na de Verkeerscentrale aangeroepen te hebben gingen we op weg naar het Molengat waar we al redelijk snel waren, daarna richting het Eierlandsegat.
We vonden al redelijk vroeg een puntje met de sonar, waarop Hugo zijn duikpak aantrok en even ging kijken, we zaten op dat moment zo’n 2,5 uur voor de kentering dus de stroom stond er nog best in.
Maar na flink aan het ankertouw getrokken te hebben verdween Hugo onderwater, na een 15 minuten kwam hij bovenwater en melde dat het een wrak was of in ieder geval de lading.
We besloten om verder te zoeken, om als de kentering er was hier weer te gaan duiken.
Zo gezegd zo gedaan. We gingen weer verder noordelijk, na een uur vonden we een ander puntje, nu ging Ernst naar beneden, die bleef iets langer weg dan Hugo met de eerste duik.  
Toen die boven kwam riep hij dat Peter en Hugo ook konden komen want ook dit was weer
een wrak.
sonar1 (1)

Toen die verdwenen waren ging ik een beetje opruimen aan boord, af en toe even kijken of Ernst nog niet bovenkwam want die was al weer een tijdje weg de tweede keer.
Ik zag op dat moment al wel een zeiljacht op onze lijn navigeren, nu schijnt het volgens mij bij zeilers een gewoonte te zijn om heel dicht langs boten te varen die een ankerbol en duikvlag op dak hebben staan. Misschien wordt het eens tijd dat die mensen een cursus gaan volgen wat een seinvlag betekent, dit jacht heet Veni Vici uit Den Helder.
Het bleef maar doorvaren zonder ook maar koers te verleggen, ik stond druk te gebaren dat hij om moest, ik had al een fender aan de anker lijn gebonden zodat ik de complete ankerlijn met vat te water kon gooien als die gek door bleef varen. Op het allerlaatste moment gooide de debiel het roer om, ik stond met mijn vinger op het voorhoofd te wijzen, zulke mensen hebben geen idee wat ze aan het doen zijn.
Als eerste kwam Ernst naar boven, Hugo kwam een kwartier later en als laatste kwam Peter omhoog die moest de hefballon met dreg nog omhoog blazen.
sonar2 (1)

Toen de dreg achter de boot was kwam Ernst even helpen want Hugo had er wat aangebonden.
Dit was een ijzeren bak met steentjes en ander spul, wat het precies is weten we pas als het schoon is. Toen iedereen zich aan het omkleden was begon ik alvast aan de terugreis, bij de Molengat 6 haalden we de bewuste zeilboot in, die ook naar Den Helder moest.
Met zo’n 18 knopen kwamen we het Marsdiep binnen varen, de MS Zeehond zat nog net voor ons, die was vanaf de Molengat 7 gelijk met ons meegegaan.
Na de sluis de boot schoongemaakt en afgemeerd in de haven. Klaar voor de volgende trip.

Coen van de Mac O