Logboek

De eerste duik in 2015 met de Mac.O

14 mei is het inmiddels en het werd toch wel tijd om het zoute soppie weer op te gaan. Maar voordat ik de groepsapp zou gebruiken ging ik eerst met een geselecteerd groepje alles even testen. Maar op een kleinigheidje na ging alles als vanouds. Om 08.15 afgesproken in de haven, iedereen was op tijd, dus materiaal in de boot en naar de sluis. De sluis ging al open zodat we gelijk naar binnen konden. Er stond toch wel een windje en Rijkswaterstaat gaf aan dat er bij het Eierlandsegat nog 1,35mtr golfhoogte was. Toen de deuren van de sluis open waren gingen we als eerste naar buiten. Nadat we aangemeld waren bij de centrale dronken we onze koffie leeg zodat we zeker wisten dat het onze keel in zou gaan i.p.v. op de grond. Maar door het Marsdiep zag het er nog goed uit, toen we in het zicht van de Haaksgronden kwamen zagen we toch wel redelijk grote witte koppen achter de banken. In het Molengat kon serieus af en toe het gas eraf want daar stonden toch beste golven. Ik zei tegen de mannen ik ga zo die zandbank over en kijken hoe het op dieper water is.

Dus toen we de bank over waren werden de golven langer en wat hoger, maar was eigenlijk prima te doen. Soms waren ze wel 2 meter maar we werden rustig opgetild om vervolgens in het dal weer weg te zakken.

We gingen naar een oud koopvaardertje, een leuk wrakje en zeker voor de eerste keer. Voor de tweede maal erover en gooien maar dat anker. We lagen direct vast, nog een uurtje wachten en dan plonsen.

Om 10.30 uur ging de eerste naar beneden. Vervolgens de andere twee en toen was er rust. Het zag er aan de oppervlakte goed uit. Na 40 minuten kwam de eerste weer boven, die had een enkele 15 liter fles.

Het zicht was 4 meter, dus prima zo in het voorjaar. De andere twee kwamen 15 minuten later omhoog nadat ze de hefballon met het anker omhoog geschoten hadden.x Toen alles binnen was en iedereen weer omgekleed voeren we richting de zuid om daar een paar puntjes te checken om daarna in die hoek de tweede te pakken. Maar later in de middag trok toch de wind weer aan en de deining werd al gauw omgezet in kortere golven met kopjes erop. Dus toen besloot ik in overleg om de tweede duik te cancelen. Ja dat is de Noordzee, maar dat maakt het ook weer mooi.

Coen van de Mac.O