Logboek

Pinksteren,

Nadat het weekend naar Terschelling in het water was gevallen door het slechte en koude weer zijn we zondag maar naar buiten gegaan om te duiken. Het was rustig weer NO 3 alleen de temperatuur bleef steken op 12 graden. Peter haalde mij om 05.00 uur op en reden met zijn tweeën naar Den Helder, wij waren als eerste bij de haven, maar al gauw was Hugo en Bjorn daar ook.

Ik had de motor al gestart dus kwam al een beetje op temperatuur. Touwtjes konden los alles was aan boord, na de sluis richting het Molengat en bij de nieuwe betonning MG-D de verkeerscentrale geroepen dat we daar naar buiten gingen. We hadden een mooie lange rustige golf waardoor we goed door konden varen. Om 07.20 kwamen we bij het wrak aan even een keer er overheen varen om daarna stroomopwaarts het anker erop te gooien.

De mannen hadden alle tijd om zich om te kleden, maar hier en daar had men toch wat haast aangezien de talkpoeder voor de seals in de ronte vloog.

Om 07.50 gingen de duikers naar beneden, er stond nog een lichte stroming aan de oppervlakte maar dat kon prima.

Na een 15 minuten hoorde ik Hugo roepen, het zicht was zo slecht beneden dat hij het wel gezien had of eigenlijk niets had gezien, toen hij uit het water was kon ik wel zien dat hij op het wrak had gezeten want er stonden genoeg sporen van ijzer op. Na een kwartier kwam de hefballon ook omhoog, rustig haalde ik het touw binnen totdat de hefballon naast de boot lag, toen de mannen aan boord waren zetten we rustig koers naar een ander wrak om daar de nieuwe sonar uit te proberen. Kijken of we gelijkwaardige beelden zouden krijgen als met de Humminbird.

Dat het deze morgen weer vroeg uit het mandje was geweest kon je wel zien aan de gezichten van de mannen en andere gingen zelfs onder zeil.

Vlak bij dat andere wrak lag nog een boot, dat was Hans Eelman met de Phileas Fogg van Texel. Nadat wij wat aan het scannen waren geweest belde Hans mij of we even aan boord kwamen dan kon hij gelijk de nieuwe apparatuur even bekijken en dat deden wij. Na een rondje gevaren te hebben met Hans en even bijgepraat aan boord van Phileas Fogg stuurde Peter de boot weer naar de haven en hadden wij toch de eerste duik van het jaar te pakken.

 

Coen van de Mac.O