Logboek

Noordzeevirus: Windsurfing

Die akelige noordenwind waaide het hele weekend maar het lijkt erop dat er dinsdag toch kan worden uitgevaren. Coen en Leonard namen er speciaal vrij voor, Ernst en ik waren die dag al vrij. We willen om half 6 uitvaren dus ik ben half 4 het bed uitgestapt heerlijk. Bij de afsluitdijk zie ik de molens lekker draaien en richting Noordwest, grr. Ik denk direct we zitten weer op het hobbelpaard. Iedereen is ruim op tijd aanwezig en we vertrekken even voor half 6.

Het plan is om de eerste verkenningsduik op de schoener Mary Emma te maken voor ons NAS 2 onderzoek. Tijdens het varen viel het nog wel mee met de golven, er stond wel een golf van een goede 76 cm. Omdat we geen tijd meer hadden voor de sonar ging het anker er direct uit bij de ketel.

Het anker lag net naast het wrak. Het zicht was een krappe 1 / 1,5meter en wisselde. Ook onderwater golfde het behoorlijk en om stil te liggen was niet makkelijk. Het is een groot wrak ik schat wel een meter of 60 lang, omdat het een verkenningsduik was hebben we nog niks ingemeten. We kwamen veel houten en stalen spanten/balken tegen en onder de hak kwam ik een dikke houten balk tegen met koper beslag erin ( ander wrak?). Ook liggen er vreselijk veel netten op dit wrak. Ik had de Paralenz onderwatercamera mee voor de onderwaterbeelden, zodat we dit later ook kunnen gebruiken voor de schetsen en details te kunnen bekijken. Het zicht is daar niet geweldig voor, zelfs mijn videolamp kan hier niets aan veranderen (maakt het zelfs minder). Wel is het handig dat deze camera ook de diepte registreert. Zo weten we dat het wrak op 10.6 meter diepte ligt en dat de hak tot 6.2meter onder het wateroppervlak ligt. Na een klein uurtje hou ik het voor gezien en maak de opstijging. Boven aangekomen zie ik dat de golfen  ietsjes hoger zijn geworden.

Er beginnen zelfs wat kopjes op te komen. Ernst en Leonard zijn ruim een uur tot ander halfuur onder. Na deze verkennende duik is het wel duidelijk een tweede duik op dit wrak zal hem niet worden. We besluiten om bij het Schulpengat een wrakje te gaan zoeken om op te duiken. We gaan surfend over de golven naar het Schulpengat. Maar alle punten die we daar hebben steekt er niet één voldoende op om op te gaan duiken, alles ligt onder het zand! Op het eind van het besluit willen we de tweede duik op de loodsboot 12 gaan maken. Voor we voor anker gaan maakt Coen er prachtige beelden van met de sonar; ja deze nieuwe sonar maakt echt prachtige plaatjes.

Het zicht lijkt slecht en Ernst slaat deze duik wel over. Voor het zover is genieten we van de oefeningen van het leger met hun schepen waaronder een onderzeeër die voor onze ogen onderwater verdwijnt.

Na een uurtje komt die weer boven en is het voor ons tijd om te water te gaan.

Ik laat de camera boven, hier krijg ik toch wel spijt van. Onderwater kom ik sepiola's tegen en blijven mooi in het licht hangen... het zicht is niet geweldig maar toch genoeg om het wrak te bekijken, het wrak ligt mooi hoog op de bodem. Na een dik half uur vind ik het wel genoeg en klim weer aan boord. Leonard houdt het even wat langer uit, maar ook hij komt weer aan boord. Zo weer even een lekker dagje op zee geweest alleen jammer van die kl... noordenwind hopelijk veranderd deze snel want we hebben nog heel wat te onderzoeken.

Tot de volgende log.

Richard