Logboek

Bel Sophia Albertina terug naar Zweden.

 

Hugo Raven, Milja Raven en Kees Purmer zijn door de Koning en Koningin uitgenodigd bij het staatsbezoek aan Zweden daar zal in het bijzijn van hun de bel overgedragen worden.

Dinsdag 11 oktober - Stockholm

Het staatsbezoek begint in Stockholm waar het Koninklijk Paar wordt ontvangen door Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia met een welkomstceremonie op het Koninklijk Paleis. In de middag heeft het Koninklijk Paar ontmoetingen met de voorzitter van het Zweedse parlement en met de premier. 
Vervolgens gaat het Koninklijk gezelschap naar het Vasamuseum. De Vasa is een oorlogsschip, ontworpen en gebouwd onder leiding van een Nederlandse scheepbouwer, dat in 1628 op zijn eerste tocht kapseisde en zonk. Na 333 jaar op de bodem van de zee te hebben gelegen is het geborgen, gerestaureerd en tentoongesteld. Na een rondleiding op de Vasa wordt de scheepsbel van het Zweedse linieschip ‘Prinsessan Sophia Albertina’ door Nederland teruggegeven aan Zweden. Dit linieschip verging in 1781 voor de kust van Den Helder en de bel is door sportduikers in het Nederlands kustgebied gevonden. Het teruggeven van de scheepsbel markeert de samenwerking tussen beide landen op het gebied van maritiem erfgoedbeheer. Aansluitend wordt stilgestaan bij de defensiesamenwerking tussen Nederland en Zweden.
’s Avonds biedt Koning Carl Gustaf in het Koninklijk Paleis een staatsbanket aan, waarbij beide staatshoofden een toespraak houden. 

Wordt vervolgt.