Wrakduikavond 2012,

Na behoorlijk wat voorbereiding met hier en daar wat tegenslag was de zaterdagavond daar.

In eerste instantie waren wij weer bij van der Valk geweest in Katwoude, die gingen de zaal verbouwen zodat wij daar niet meer daar terecht konden. Toen verder gezocht en kwamen wij bij de nieuwe locatie terecht.

Na twee keer daar te zijn geweest was alles geregeld. Ook de sprekers hadden allemaal hun medewerking beloofd. Han Schiet van Mammoet Maritiem had wel gemaild dat het werk eventueel uit kon lopen zodat hij misschien niet op tijd terug kon zijn. En dat gebeurde ook.

8 dagen voor de avond mailde Han dat hij het niet ging redden, ik had al op voorhand aan Vic Verlinden gevraagd of die reserve wilde zijn. En dat was geen probleem, de maandag voor de avond had ik Marco Mentink aan de telefoon of alles nog zo stond zoals we af hadden gesproken, hij vertelde mij dat hij het zeer druk had en zijn best zou doen om daar te zijn. Dus dat was nog enige druk erbij of wij wel 4 sprekers zouden hebben. Maar vrijdag kreeg ik het telefoontje dat hij er zou zijn.

Ook de woensdag ervoor moesten wij nog even naar de zaal omdat de man die de zaal regelde al de gegevens kwijt was. Daar alles weer doorgesproken en kregen gelijk de melding dat de zaal ernaast ook was verhuurd voor een bruiloft, daar waren wij natuurlijk niet blij mee, dat kon nog wel eens wat hinder opleveren. De verhuurder gaf aan dat er lood in de deuren zat en dat het reuze mee zou vallen.

 

De avond.

Zaterdag waren wij om 18.00 uur in de zaal en moesten nog wat kleine dingetjes voorbereiden. Dat was meer voor Rene onze technicus, die zette alle powerpoints en filmpjes op de computer zodat alles op volgorde stond.

Onze eerste spreker was Tomas Termote, wrakduiker en schrijver van diverse boeken waaronder, Schatten en Scheepswrakken. . Voor wij van start gingen had Martin Bakker eerst nog even een mededeling over de nieuwe wrakduikspecialty van de NOB.

Hierna begon Tomas, dit was vooral een lezing over de wrakken voor de Belgische kust. Een goede overzichtelijke presentatie.

IMG_8282_-_kopie

Na Tomas nam Marco Mentink van Smit Salvage het stokje over, Die had ook weer een prachtige presentatie, vooral ook met wat voor materiaal zij werken. En hoe zij ook schepen van grote dieptes kunnen bergen.

Marco is een meester in presentaties, iedereen luistert altijd aandachtig.

IMG_8281_-_kopie

Na deze twee sprekers hadden wij een halfuurtje pauze ingelast.

Na de pauze nam Vic Verlinden het woord. Vic heeft afgelopen jaar diverse diepe wrakken bezocht waaronder ook een vliegtuig uit de tweede wereldoorlog op 109 meter diepte. Vic kan altijd de zaal boeien met zijn verhalen ook deze keer weer.

IMG_8289_-_kopie

Als laatste hadden wij Hille van Dieren van het wrakkenmuseum Terschelling. Deze deed hij samen met Nico Brinck, de kanonnen expert van Nederland. Hille had een filmpje meegenomen hoe zij met hun duikschip de Ursus wat kanonnen naar boven hadden gehaald. Maar eerst nam hij even de microfoon en melde dat zij al in 1975 de Noordzee schoon doken. Dit onder applaus van de zaal. Nico had een mooi verhaal over de kanonnen van de Victory, met mooie fotos erbij.

IMG_8294_-_kopie

Om 23.30 uur mocht ik als laatste het woord nemen om de avond af te sluiten.

Namens de Northseadivers

Coen Onstwedder.