Na een lange voorbereiding was de wrakduikavond eindelijk daar.

Ik had s’middags om 14.00 uur afgesproken met Ferry, Hugo, Piet en Peter bij Hotel Volendam.

Ik had het geluid, beamer en computer in mijn auto liggen. Daar aangekomen kwamen de mannen al gauw helpen met uitladen. Boven in de zaal aangekomen stond de helft van de zaal vol met ronde tafels, na een korte maar hevige strijd met de manager van het hotel werden deze verwijdert. Dus toen moesten er nog 100 stoelen bijgezet worden.

Ondertussen waren Piet, Peter en Ferry de installatie aan het opbouwen. Simone, mijn vrouw was met Piet het geluid aan het testen. Na een paar testen was alles geregeld. Nog een paar keer geoefend met de microfoon en klaar was het. Ik had in het restaurant een tafel voor 9 besteld om half 6. Ik had gevraagd of ze wel op konden schieten want de zaal moest om 18.45 uur open.

Om 18.45 uur waren wij boven.

Simone en Wil (vrouw van Hugo) deden de toegangskaarten net als voorgaande jaren. De meeste sprekers waren er al. Beneden kwamen we Hille van Dieren (wrakkenmuseum Terschelling) al tegen, de K.N.R.M. was vertegenwoordigd door de heer Brinkman.

Piet Groenewoud begon om 19.25 uur al aan mij te trekken omdat we om klokslag 19.30 uur moesten beginnen. Ik heb nog even gewacht tot alle 250 gasten zaten. Eindelijk was het zover, licht uit spot aan. Ikzelf mocht de opening doen. Na aankondiging ging de eerste spreker van start, dit was de Heer F. Luidinga, maritiem schrijver, deze man wist heel veel van de DMS Baloeran, zelfs wie er op sommige reizen aan boord waren geweest. Zijn vader een keer als gezagvoerder op de Baloeran gevaren. Daarna mocht ikzelf nog een stukje van de Baloeran doen. Wij hadden van Ronald Ettema van duikvereniging OVH behoorlijk wat informatie gekregen. Dat konden wij zeer goed gebruiken.

Daarna was het de beurt aan Vic Verlinden (WreckDiveTeam) die had een mooie presentatie van diverse wrakken en de Rode Zee. Vic heeft al veel ontdekt/meegemaakt en kan daar zeer goed over vertellen.

Hierna was er pauze.

Na de pauze was het de beurt aan de heer Brinkman die had een mooie film over schipper Ane Ruijg van Terschelling (KNRM). Na de film vroeg hij aan de mensen om donateur te worden van de KNRM., omdat dit een vrijwilligersorganisatie is.

Hierna kwam Hille van Dieren, die moest eerst even zijn gal spuwen over het gezeur van duikvondsten die aangegeven moeten worden. Van Hille mag iedereen alles kaal slopen om het daarna af te geven aan het wrakkenmuseum, wat mij betreft heeft hij gelijk. Hij begon met een mooie film over stranding van de MS Ecuador. Natuurlijk was hij even bij Nico Brink langs gegaan (met zijn camera) voor informatie over kanonnen. Wat niet gauw gebeurd, hij mocht bij Alfred in de schuur komen, dat is een museum op zich. Ik zou zeggen Alfred geef het bij Hille een mooi plekje.

Na Hille kwam Lisa van der Veen van Stichting Noordzee, die hield een korte lezing over het milieu in de Noordzee.

Hierna hadden we een tweede pauze.

Na en pauze van een 20 minuten gingen we over tot het laatste onderdeel. Hugo en ikzelf hadden een lezing over de SS Madrid. Op dit wrak hebben wij veel gedoken en redelijk wat patrijspoorten afgehaald. Toen de klok bijna 12 sloeg kwamen we aan het eind van de avond.

Ook 2008 was weer zeer geslaagd, 250 personen dus een zaal vol.

Namens de Northseadivers bedank ik nogmaals iedereen die ervoor hebben gezorgd dat deze avond weer zeer geslaagd was.

Coen Onstwedder.