Logboek

Noordzeevirus 8: Gevolgd?

Het was een drukke week geweest, we kregen nadat we het onbekende wrak hadden verkent een aanvraag van de Telegraaf of ze ons mochten interviewen. Nou dit komt natuurlijk niet iedere dag voor, dus we waren er wel trots op en zegden toe om op woensdagmiddag met z'n allen bijeen te komen in Den Helder. Hier werden allemaal vragen gesteld wat ons wrakduikers beweegt om te gaan wrakduiken. Dit interview duurde ruim twee uur en zou zaterdag in de krant komen, tenminste als de Koningin of Koning niet iets brak of zo. Wij waren natuurlijk zeer benieuwd wat er van gemaakt werd, dit was een mooi verhaal geworden. We hebben allemaal natuurlijk de zaterdagbijlage gekocht.

Die zondag was het gelukkig weer mooi weer en konden nu nog een keer heerlijk gaan wrakduiken! Coen had nog een paar puntjes die nader geïnspecteerd moest worden. Het was een lekker weertje maar er stond toch meer wind dan voorspeld en er stond een kort en venijnig golfje. Nadat we de sluis hadden gepasseerd ging het gas er weer op. Maar toen we net de kom uit waren zagen we ook  Ernst varen, hij zou ook meedoen voor maar één duik. Dus hij zou ons met zijn eigen boot vergezellen.

Terwijl we richting het eerste punt gingen varen zagen we in ons kielzog nog een boot varen. Eerst sloegen we daar niet zoveel acht op, maar toen we ons klaar maakten om met de sonar in de weer te gaan minderde ook het andere bootje gas? Dit vertrouwde we niet helemaal dus gingen we even poolshoogte  nemen bij het bootje. Daar aangekomen zagen we de mannen “onschuldig” een bakje koffie inschenken! Dus nu moesten we gaan bedenken wat we zouden gaan doen. Zou dit het nadeel zijn van zo'n stukje in de krant? Dus er werd overlegd met Ernst, zullen we maar naar de Madrid gaan? Tja het valt niet mee als “bekende” Nederlander. Ernst was het er toch niet mee eens en ging naar het bootje toe. Daarna ging het bootje toch voorzichtig verder varen, en kwam Ernst bij ons terug en vertelde dat deze mannen wrakcoördinaten moesten hebben voor het vissen, maar ze hadden helemaal geen hengels aan boord? Gelukkig verwijderden ze zich steeds verder uit het zicht en konden we eindelijk met de sonar in de weer.

We vonden het puntje algauw en het zag er veel belovend uit. Nu was het tijd om het anker uit te gooien, maar wat was er nu aan de hand Coen was er inmiddels al vier keer overheen gevaren maar we mochten het anker niet uitgooien! Dit was voor mij een nieuwe ervaring Coen die het NIET voor elkaar krijgt om een mooie plek voor het anker kan vinden! Hij werd daar behoorlijk sacherijnig van, maar toen kwam het verlossende woord JAAA, plons en het anker lag op zijn plek. Volgens Coen lag hij niet op het wrak, maar wel heel dichtbij. Het was nu de hoogste tijd om te water te gaan. Het wrak, ja het was inderdaad toch een wrak, lag op diepte van 8 mtr. Het zicht was redelijk goed met een meter of vijf.  We konden dus ons onderzoek onderwater heel goed uitvoeren. Er waren twee onderwatercamera's waar we alles mee op film en foto konden zetten. Er stond al een redelijke stroom, maar we konden toch een uur de boel goed verkennen. Na deze duik hadden we weer alle tijd om naar de tweede stek te gaan, het duurt toch een 6 uur voor we weer te water kunnen. Ook dit punt leek veel belovend dus was het even wachten tot we te water konden. We hadden nog een half uur voor de kentering officieel begon toen de stroming er al duidelijk minder werd. Dus ongeduldige mensen die we zijn, gingen we snel omkleden en te water.

Ook dit was een heel interessant wrak dit wrak lag op 20mtr. Hier gingen we ook weer met de camera's in de weer om een gedegen onderzoek te kunnen doen op dit wrak. Hier bleven we bijna een uur onderwater. Na deze duik was het tijd om weer naar de veilige haven te varen. Op de weg terug werd er een lekker soepje geserveerd, tijdens dit soepje werden de wrakken uitvoerig besproken.

Nadat we weer in de veilige haven waren aangekomen en alle spullen weer in de auto's waren gelegd, werd er weer afscheid genomen. Nu is het thuis weer tijd om weer met de gegevens te gaan zoeken om te kijken welke wrakken we nu hebben ontdekt. Dus wanneer het weer niet meer meewerkt hebben we nog wat onderzoek te doen. Zo kunnen we het virus gedurende winter onder controle houden.

Groetjes Richard. Tot het volgende Noordzeevirus